Hiába küzdött a magyarokért a szerb

2008.06.18. 18:36
Az elnökség hiába támogatta a szerb szakember ötletét, hogy több magyar játékos szerepeljen a bajnokikon, a liga elvetette a reformelképzeléseket. A kapitány inkább lemondott.

Sztojan Ivkovics, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya levélben tudatta a szövetséggel (MKOSZ), hogy a továbbiakban nem tudja ellátni feladatát.

A szakember – aki kinevezése ellenére nem rendelkezett aláírt szerződéssel – azzal indokolta döntését, hogy nem talált meghallgatásra javaslata, miszerint mindig legyen a pályán legalább két magyar játékos az NB I-es mérkőzéseken. Az elnökség ugyan támogatta az elképzelést, de a liga megvétózta.

Az MKOSZ vezetése szerdai ülésén tudomásul vette Ivkovics elhatározását, és felkérte a szakmai bizottságot, hogy jövő pénteki ülésén tegyen javaslatot a szakvezető személyére, aki az Európa-bajnoki selejtezőkön irányíthatja a nemzeti együttest.

"A magánlevelet és benne a távozásom felajánlását három hete írtam meg Berényi János elnök és Sterbenz Tamás főtitkár úrnak, eddig nem reagáltak rá, úgyhogy igencsak meglepett a liga mai bejelentése” – mondta Ivkovics.

Ivkovics – aki nem mellékesen a PVSK-Expo Center Pécs férfi csapatának edzője – úgy érzi, a szövetség nem a válogatott, hanem a klubok mellé állt, miközben ő a nyaralását félbeszakítva azzal töltötte az elmúlt hétvégét, hogy egyeztetett a keret tagjaival.

„Levelemben felvetettem, hogy ha nem vállalja más, akkor én fizetség nélkül folytatom a kapitányi munkát, de ezt inkább afféle gesztusnak szántam" – nyilatkozta Ivkovics az MTI-nek.

A szakember hozzátette, tudomása szerint mindössze három élvonalbeli egyesület támogatta a külföldiek számát korlátozó ötletét. Ez azért is meglepő számára, mert Nyugat-Európában már bevált gyakorlatnak számít az ilyen.