Piroska
3 °C
4 °C

Utolsó lett a férfi kosárválogatott

2008.09.20. 20:51
Kikapott Finnországban, így Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában ötödik helyen végzett a magyar férfi kosárlabda-válogatott. Ez azt jelenti, hogy jövő nyáron az A-csoportos tagság megtartásáért kell küzdeni.

Ahhoz, hogy ne a kiesés elkerüléséért folytassa a rájátszásban a férfi kosárlabda-válogatott, győznie kellett volna Finnországban. Az északiak 79-64-re legyőztek minket Salgótarjánban, és nekik is összejött egy bravúrgyőzelem, a szerbek ellen. Aki nyer, az az egyetlen, még kiadó Európa-bajnoki helyért folytatja jövő nyáron. Aki veszít, az az A-csoportban maradásért fog küzdeni.

A mindent eldöntő meccset a házigazdák kezdték jobban, 7-0-ra elhúztak, a válasz, Kámán triplája csak két és fél perc elteltével érkezett. A magyarok felzárkóztak, és innentől fej fej mellett haladt a két együttes. A hazaiaknál a Bolognában légióskodó Koponen volt a legjobb, a vendégeknél Németh és Kámán villogott. Utóbbi hármasával a félidőben 42-42 volt az állás.

A fordulás után a finnek fokozták a tempót, elsősorban Huff révén növelték az előnyüket. A magyarok többször furcsállták a bírói döntéseket. A negyed elején Fodor Márton megkapta negyedik hibáját is, majd amikor visszaállt, rövidesen ötödször is ellene ítéltek a játékvezetők. A finnek eközben tízre növelték az előnyüket (65-55), majd már tizenhárommal is vezettek.

Az utolsó játékrész mínusz tizenkettőről kezdődött. Nem sikerült feljebb zárkózni és nemcsak a bírók továbbra is fura ítéletei hátráltatták a csapatot, hanem a tiszta dobóhelyzetek sem jöttek be, gyorsan 18 pontos lett a hátrány (76-58). Majdnem három perc kellett az első magyar kosárhoz. A Sitku könyöklése miatt megítélt sportszerűtlen hiba sem jött jókor, bő öt perccel a vége előtt megint 18 pont volt a különbség. Innentől a gyors támadásokra, a kint dobásokra és a taktikai szabálytalanságokra épült a játékunk. Tizenkét pontra sikerült felzárkózni, tovább nem, a vége 88-73 lett.

A magyar válogatott a jövő nyáron az A-csoportból való kiesés ellen folytatja, Észtország és Ukrajna már biztos a három ellenfél között lesz. A négyesből az utolsó kettő csúszik vissza az európai kosárlabda második vonalába.

Férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtező, A csoport, 8. forduló

Finnország-Magyarország 88-73 (23-21, 19-21, 28-16, 18-15)
A magyar pontszerzők: Kámán 22, Németh 20, Báder 15, Sitku 7, Fodor 4, Molnár 3, Ferencz 2
Később: Bulgária-Szerbia
A csoport állása: 1. Szerbia 13 pont/7 mérkőzés, 2.Olaszország 12/8, 3. Bulgária 11/7, 4. Finnország 11/8, 5. MAGYARORSZÁG 10/8

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!