Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Utolsó lett a férfi kosárválogatott

2008.09.20. 20:51
Kikapott Finnországban, így Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában ötödik helyen végzett a magyar férfi kosárlabda-válogatott. Ez azt jelenti, hogy jövő nyáron az A-csoportos tagság megtartásáért kell küzdeni.

Ahhoz, hogy ne a kiesés elkerüléséért folytassa a rájátszásban a férfi kosárlabda-válogatott, győznie kellett volna Finnországban. Az északiak 79-64-re legyőztek minket Salgótarjánban, és nekik is összejött egy bravúrgyőzelem, a szerbek ellen. Aki nyer, az az egyetlen, még kiadó Európa-bajnoki helyért folytatja jövő nyáron. Aki veszít, az az A-csoportban maradásért fog küzdeni.

A mindent eldöntő meccset a házigazdák kezdték jobban, 7-0-ra elhúztak, a válasz, Kámán triplája csak két és fél perc elteltével érkezett. A magyarok felzárkóztak, és innentől fej fej mellett haladt a két együttes. A hazaiaknál a Bolognában légióskodó Koponen volt a legjobb, a vendégeknél Németh és Kámán villogott. Utóbbi hármasával a félidőben 42-42 volt az állás.

A fordulás után a finnek fokozták a tempót, elsősorban Huff révén növelték az előnyüket. A magyarok többször furcsállták a bírói döntéseket. A negyed elején Fodor Márton megkapta negyedik hibáját is, majd amikor visszaállt, rövidesen ötödször is ellene ítéltek a játékvezetők. A finnek eközben tízre növelték az előnyüket (65-55), majd már tizenhárommal is vezettek.

Az utolsó játékrész mínusz tizenkettőről kezdődött. Nem sikerült feljebb zárkózni és nemcsak a bírók továbbra is fura ítéletei hátráltatták a csapatot, hanem a tiszta dobóhelyzetek sem jöttek be, gyorsan 18 pontos lett a hátrány (76-58). Majdnem három perc kellett az első magyar kosárhoz. A Sitku könyöklése miatt megítélt sportszerűtlen hiba sem jött jókor, bő öt perccel a vége előtt megint 18 pont volt a különbség. Innentől a gyors támadásokra, a kint dobásokra és a taktikai szabálytalanságokra épült a játékunk. Tizenkét pontra sikerült felzárkózni, tovább nem, a vége 88-73 lett.

A magyar válogatott a jövő nyáron az A-csoportból való kiesés ellen folytatja, Észtország és Ukrajna már biztos a három ellenfél között lesz. A négyesből az utolsó kettő csúszik vissza az európai kosárlabda második vonalába.

Férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtező, A csoport, 8. forduló

Finnország-Magyarország 88-73 (23-21, 19-21, 28-16, 18-15)
A magyar pontszerzők: Kámán 22, Németh 20, Báder 15, Sitku 7, Fodor 4, Molnár 3, Ferencz 2
Később: Bulgária-Szerbia
A csoport állása: 1. Szerbia 13 pont/7 mérkőzés, 2.Olaszország 12/8, 3. Bulgária 11/7, 4. Finnország 11/8, 5. MAGYARORSZÁG 10/8