Huzakodnak a 18 éves kosárlabdázón

2008.10.01. 11:15
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) versenybizottsága másodfokon is úgy határozott, hogy Krivacsevics Tijana a MiZo Pécs játékosa. Az MKB Sopronnal aláírt szerződését érvénytelenítették, de nem kizárt, hogy Krivacsevics mégis a zöld-sárgáknál folytatja.

Balhé van az egyik legtehetségesebbnek tartott magyar kosárlabdázónő, Krivacsevics Tijana átigazolási ügye körül. A 18 esztendős fiatal játékos ugyanis úgy írt alá a bajnoki címvédő Sopronhoz nyáron, hogy közben 2010-ig szóló kontraktus köti a nagy rivális MiZo Pécshez.

Krivacsevics még kiskorúként, 2006-ban kötött négyéves amatőrszerződést a Péccsel, és a polgári törvénykönyv „arra vonatkozó szabályozást nem tartalmaz, hogy a korára tekintettel korlátozottan cselekvőképes személy és a vele egybehangzóan nyilatkozó törvényes képviselője által érvényesen megkötött szerződés a cselekvőképességhez szükséges kor elérésekor hatálytalanná válik, vagy erre hivatkozással hatálytalanná nyilvánítható” – olvasható a bizottság határozatában.

Ennek ellenére idén júniusban – miután áprilisban betöltötte 18. életévét – Krivacsevics a Sopronnal aláírta első profi szerződését, és felkészülési mérkőzésen pályára is lépett új csapata színeiben. Az ügy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) versenybizottsága elé került, és a szervezet első és másodfokon is a pécsi klubnak adott igazat, érvénytelenítette Krivacsevics soproni kontraktusát.

Rózsa Gábor, a MiZo Pécs 2010 ügyvezetője az Indexnek elmondta, miután a játékos a zöld-sárgák színeiben kívánja folytatni pályafutását, ezért ha sikerül megegyezniük a Sopronnal az átigazolás feltételeiről, elengedik egyik legnagyobb reménységüket. Hozzátette, a Pécs egyértelműen Krivacsevics Tijanával képzelné el a jövőt, ráadásul a klubnak többletköltséget jelent, ha a helyére új játékosokat kell igazolni. Rózsa Gábor kérdésünkre elárulta, Krivacsevics Sopronnal kötött szerződéséről csak utólag értesültek.

„Jelen pillanatban azt nem tudom megmondani, hogy Krivacsevics Tijana kinek a játékosa, de azt igen, hogy kinek a professzionális játékosa” - mondta az Indexnek Török Zoltán. A soproniak ügyvezető igazgatója szerint a játékengedély minden sportágban a játékos tulajdona, az átadására való kérelem az övé, ő nyújtja be a szövetségnek.

„Ez az egész ügy rosszul van aposztrofálva, hiszen ez Tijana és a Pécs vitája, mi csak egy harmadik, szenvedő fél vagyunk ebben a szabálytalanságoktól hemzsegő ügyben" - állította Török.

A magyar női kosárlabda-bajnokság új idénye október 1-jén rajtol, de azt még nem tudni, Krivacsevics mikor és melyik csapat színeiben lép először pályára.