Dollárszázmilliókat buktak az NBA csapatai

2009.02.12. 07:49 Módosítva: 2009.02.12. 07:49
A gazdasági válság az NBA-t sem kíméli, állítják, hogy nincs olyan csapat, amelynek tulajdonosai ne buktak volna nagyobb összegeket az elmúlt hónapokban. A csapatok spórolnának, van aki kulcsjátékosoktól szabadulna.

Tavaly még sokan elítélték a Memphist, mert anyagi okokból odaadta a Lakersnek Pau Gasolt. A gazdasági válság azonban közbeszólt, idén már sok csapat utánozná az úttörőt.

Az amerikai sajtó szerint nincs olyan tulajdonos az NBA-ben, aki ne bukott volna milliókat a válságon, ezért most a takarékosságé a főszerep. A csapatok többsége igyekszik jócskán a fizetési plafon alatt maradni, így jobb, ha a játékosok egy ideig nem is álmodoznak fizetésemelésről.

Az NBA hivatalos oldalán megjelent elemzés szerint csak február első hetében fél tucat olyan klubtulajdonosról lehetett hallani, aki jelentős anyagi veszteségeket szenvedett a közelmúltban. Ráadásul nem kis összegekről, 100 millió dolláros nagyságrendekről van szó, sőt volt, aki 1 milliárd dollárt bukott a válság kirobbanása óta.

„Nem hiszem, hogy van csapat az NBA-ben, amelyet ne érintett volna negatívan a válság” – nyilatkozta az egyik klub elnöke. Egy másik pedig hozzátette: „Nem is kérdéses, hogy egyre több döntést nem a szakmai érdekek, hanem az anyagi helyzet határoz meg."

A spórolás reményében egyesek kulcsembereiktől is megválnának, és egyre többen cserélnék magas fizetésű játékosaikat első körös draftosokra, lejáró szerződésűekre vagy feltörekvő fiatalokra.

A Memphis tulajdonosa, Michael Heisley szerint fontos, hogy mindenki reálisan ítélje meg a jelenlegi helyzetet, és úgy véli, a csapatok anyagi kondícióin sokat javítana, ha az NFL-hez hasonlóan megosztoznának a létesítményeken. Az átigazolásokkal kapcsolatban elmondta, a Memphis sem fog a jövőben felesleges dollármilliókat költeni.

De akadnak olyanok is, akik továbbra is megengedhetik maguknak, hogy szabadon költekezzenek. A Portland tulajdonosának, Paul Allennek a vagyonát 16 milliárd dollárra teszik, annak ellenére, hogy a válságban több százmilliót bukott.