Iszonyatos hajrá kezdődik az NBA-ben

2009.02.17. 18:51 Módosítva: 2009.02.17. 19:26
Durván 20 meccsel az alapszakasz vége előtt az NBA mindkét konferenciájában óriási küzdelem várható. Keleten már negatív mérleggel is be lehet jutni a rájátszásba, ezért szinte alig van 3-4 csapat az egész csoportban, aki már lemondhat a playoffról, nyugaton pedig a toronymagas favorit Lakers mögött hihetetlen tömör a mezőny.

Az All-Star hétvége után kezdődik az NBA alapszakaszának hajrája, mindkét konferenciában a tuti résztvevőkön kívül 5-6 csapat fut versenyt a play-offba kerülésért, de nagy harc várható a pályaelőnyt jelentő első négy helyért is – igaz, ez keleten eldőlőben van. Húsz meccsel az alapszakasz vége előtt már sok minden eldőlt, látszanak az idei erőviszonyok, és a csapatok húzóembereiről is kiderült, betöltik-e nekik szánt szerepüket idén.

A legjobbak (egyéni statisztikák alapján)

Legjobb pontátlag: LeBron James (CLE), 28.5
Legjobb mezőnyszázalék: Nené Hilario (DEN) 61%
Legjobb gólpasszátlag: Chris Paul (NOH), 10.8
Legjobb lepattanóátlag: Dwigh Howard (ORL) 14.1
Legjobb hárompontosdobó: Anthony Morrow (GSW) 49.4%
Legjobb labdaszerző: Chris Paul (NOH) 2.74
Legjobb blokkoló: Dwight Howard (ORL) 2.9
Legjobb büntetőző: Jose Calderon 98% (100/98)
Legtöbb dupla-dupla: Dwight Howard és David Lee (NYK) 41-41

Keleti konferencia

Tavalyhoz képest az élmezőnyben nem láthatunk világrengető változásokat, a Boston-Cleveland-Orlando hármas toronymagasan kiemelkedik, nekik már nem csak a rájátszást érő helyük, hanem a pályaelőnyük is biztosnak tűnik. Szintén playoff-helyen áll a tavalyi második Detroit, de ők hiába erősítettek Allen Iversonnal, nem megy olyan jól a csapatnak, mint tavaly, egy rosszul elkapott hajrával akár ki is ütheti magát a jelenleg 7. Pistons.

A tavalyi playoffról lemaradó Miami idén szinte biztosan ott lesz, a 2008-ban 8. helyen besurranó Atlantával óriási harcot vívnak a hátralevő meccseken a 4. helyért. Jelenleg negatív mérlege ellenére rájátszást érő helyen áll a Milwaukee, melynek Vince Carter New Jersey-ével, és a hullámzó Chicagóval kell majd megküzdenie helye megtartásáért, de egy óriási hajrával akár még a New York is odaérhet.

Nagyot fordult a világ a Washingtonnal és a Torontóval, tavaly mindkét csapat részt vett a rájátszásban (igaz, ott mindketten elvéreztek az első körben), most viszont a fővárosiak a konferencia – sőt, az egész NBA - utolsó helyén állnak, hozzájuk legközelebb pedig épp a kanadaiak rostokolnak annak ellenére, hogy a Raptors nem kezdte rosszul a szezont.

A címvédő Celtics rajtrekorddal vett tökéletes startot, és bár a decembert nagyon elrontották, azóta újra a szezon elején látott Boston veri rommá az ellenfeleit. Kevin Garnett és Rajon Rondo párosa megállíthatatlan, Paul Pierce megbízható, de a massachusettsi gárda egész kezdője félelmetesen erős. Ha még Ray Allen is úgy hozná magát, ahogy várják tőle, nem okozna gondot a címvédés.

Ebben elsősorban a LeBron James vezette Cleveland akadályozhatja meg őket, a Cavs ráadásul messze nem az a fajta egyemberes csapat, aminek sokan gondolják. James zsenialitása mellett Mo Williams passzaira és Ben Wallace palánk alatti hatékonyságára építő csapat hazai pályán szinte verhetetlen, márpedig a konferencia döntőjéig várhatóan minden ellenfelével szemben élvezni fogja a pályaelőnyt.

A Hedo Turkoglu és Dwight Howard által repített Orlando már tavaly is a konferencia elődöntőjébe verekedte magát, idén szeretnének még ennél is tovább jutni, de a kiegyensúlyozott csapatjátékában bízó Atlanta, és a kiegyensúlyozatlan, de kőkemény Detroit is ugyanezt a célt tűzte ki. A Philadelphia fiatal csapatának remek helytállása kellemes meglepetés, ugyanekkora csalódás a New Jersey reménytelen vergődése.

A legjobb csapatok a statisztikák alapján

Legtöbb szerzett pont meccsenként: LA lakers - 108.65
Legkevesebb pont ellene: Clevaland Cavaliers 91.05
Legjobb dobószázalék: Phoenix Suns 49.4%
Legtöbb gólpassz: Utah Jazz 24.5
Legjobb hárompontosdobó: Orlando Magic 39.6%
Legjobb büntetődobó: Toronto Raptors 82.8%

Nyugati konferencia

A ligaelső LA Lakers alapszakasz-győzelmét nem fenyegeti különösebb veszély nyugaton, a kaliforniaiak mögött viszont hatalmas harc dúl a San Antonio és a Denver között, melynek hetekkel ezelőtt még résztvevője volt a New Orleans is, mostanra viszont a Portland-Houston kettős zárkózott fel az élmezőny mögé. Az utolsó rájátszást érő helyért a jelenlegi 8. Utah és a Phoenix csatája várható, a mögöttük állóknak már nincs esélye beleszólni a helyezésekbe.

Kobe Bryant és a Lakers megállíthatatlanul hasít, a vezér mellett a spanyol Pau Gasol és a szezon első részében sérült, majd formáját keresgélő Lamar Odom a kulcsfigurák, de az irányító Derek Fisher is el-elkap egy jobb szériát. A Lakers kezdője alapján bajnokesélyes, de a legnagyobb riválisokkal szemben alulmarad cserepadját tekintve – szerencsére csak egy keleti csapattal kell játszania a rájátszásban.

A San Antonióban szokás szerint Tony Parker és Tim Duncan viszi a zászlót, de a szezon elejét sérülés miatt kihagyó Manu Ginobili is egyre jobb formába lendül. A Spurs tipikusan az a csapat, mely jó formában bárkinek méltó ellenfele, de képes a legrosszabb csapatoktól is simán kikapni – elsősorban a palánk alatt erős csapatok veszélyesek a texasiakra.

A Denver nem csinált rossz vásárt Iverson elengedésével, a helyére érkezett Chauncey Billups sokkal jobban illik a Nuggetsbe, mint a gyakran öncélú irányító. A zseniális Carmelo Anthony mellett Kenyon Martin és Nené szállítja a pontokat (utóbbi a mezőny legpontosabb lövésze), a Denverről a szakértők azt mondják, az egyik legjobb összetételű csapattal rendelkeznek az egész NBA-ben.

A Portland és a Houston közül előbbi nem is jutott be tavaly (a Rockets sem élte túl az első kört), a Trailblazers Brandon Roy és LaMarcus Aldridge vezérletével az iszonyú szoros nyugati középmezőny élén áll, de az utolsó rájátszást érő helytől is csak 3-4 elrontott meccsnyire van, így itt szinte biztosan az utolsó fordulóig tartó izgalmakra kell számítani.

A New Orleans decemberben közvetlenül a Lakers sarkát taposta, de rossz formája miatt komolyat esett, ráadásul a csapatnak ugyanaz a gondja, mint a mögötte - még playoff-helyen álló – Dallasnak és Utah-nak: otthonától távol a jobb csapatok rendszerint elpáholják őket.