Elbukott az Euroliga-elődöntőben a Sopron

2009.04.03. 23:04
Hét ponttal kapott ki a négyesdöntőben a női kosárcsapat a rájátszást rendező Salamancától. A harmadik helyért vasárnap az orosz Jekatyerinburg lesz az ellenfél.

A bronzéremért küzdhet az MKB-Euroleasing Sopron a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjében, miután a pénteki második elődöntőben hét ponttal kikapott a házigazda Salamancától. A harmadik helyért vasárnap az orosz Jekatyerinburg lesz az ellenfél.

Ha az orosz elődöntőt hangorkán előzte meg, akkor nehéz szavakba foglalni azt a fülsiketítő dudaszót és ordítást, amely a Sopront fogadta a második elődöntőben. A hazai hívek színültig megtöltötték az ötezer férőhelyes Sánchez Paraiso Csarnokot, amely szinte szétrobbant az első spanyol kosár után. Az egyik palánk mögött helyet foglaló, mintegy ötvenfős vendégtábornak esélye sem lehetett az érvényesülésre, de a pályán azért vigasztalóbb volt a helyzet.

Egy-két megkérdőjelezhető ítélet ellenére 5-4-ig jól tartotta magát a magyar bajnok, ám egy 10-1-es hazai roham alaposan megfogta Székely Norbert csapatát. Horváth Zsuzsa és a szerdán még bedagadt térddel edző Amber Holt triplái visszahozták a tűnő reményeket (16-14), ám egy újabb ötös széria miatt a nyitónegyed végén ismét a házigazdák örülhettek.

A kapitány Eördögh Edit faragta egy hármassal hat pontra a hátrányt, ez ideiglenesen feledtette Horti Dóra és Jelena Milovanovic gyenge játékát, ám a folytatásban az európai szövetség honlapja által a legfanatikusabbnak minősített publikum sorra fújta be a kosarakat.

Hamarosan 12 pontra nőtt a különbség, mivel az MKB-ból csak a félidőig egymaga 15 pontot termelő Holt nyújtott kimagasló teljesítményt. A nagyszünetben 41-35 volt az állás. Az első 20 perc statisztikájából kitűnt, hogy a spanyolok több mint kétszer annyi lepattanót szedett, mint ellenfele (20/8), kétszer annyi büntetőt dobhatott (8/4), és hogy a felzárkózási kísérletként eleresztett 13 magyar triplából csupán 5 ért célba.

Fordulás után gyorsan három pontra olvadt a házigazdák előnye, ám az újabb soproni gödör jeleként a 24. percben már 51-43 állt a táblán. Ekkor beindult végre MacLeod, Eördögh fontos kosarat szerzett, így továbbra is behozható távolságban maradtak a vendégek. Néhány kihagyott helyzet következtében 30 perc elteltével 61-53-at mutatott az eredményjelző.

A zárófelvonás elején egy-két újabb magyar rontás és védekezési hiba a sokadik tízpontos hátrányhoz vezetett, miközben a túloldalon szinte minden támadás góllal fejeződött be. A közönség önkívületben ünnepelte a menetelő kedvenceket, a fiatal Székely-alakulat pedig nem tudott újítani. Bár a második és a harmadik negyedben voltak bíztató jelek, amelyek esetleg a győzelem lehetőségét is közel hozták az MKB-hoz, a vége a papírformának megfelelő salamancai siker lett.

Eldőlt, hogy három pécsi nekifutás után - melyből kettő bronzzal zárult -, negyedszerre sem jutott be magyar csapat az Euroliga fináléjába. A soproniak a vasárnap 11 órakor kezdődő kisdöntőben az orosz Jekatyerinburggal csapnak össze a harmadik helyért.

"A történelemben nincs ha. Ez egy hazai pályás meccs volt, de megmutattuk, hogy ekkora közönség előtt is partiban vagyunk Európa bármelyik csapatával! Büszke vagyok a lányok helytállására. Ami a Jekatyerinburg elleni bronzmeccset illeti, hát, tele vannak sztárokkal, ellenük sem lesz könnyű" - nyilatkozta Székely Norbert vezetőedző.

Eördögh Edit csapatkapitány: "Sok nagy csatát megéltem már, de én sem játszottam még Euroliga-elődöntőt. Engem is megfogott ez a fantasztikus hangulat, el tudom képzelni, hogy a fiatalabbakat még inkább, ami mondjuk egy elhibázott ziccer vagy büntető formájában nyilvánult meg. Volt esélyünk, Salamancán kívül mi nyertünk volna. A Jekatyerinburg ellen sem adjuk fel, éremmel szeretnénk hazamenni!"

Salamanca (spanyol) - MKB-Euroleasing Sopron 85-78 (21-14, 20-21, 20-18, 24-25)

Pontszerzők: Willingham 20, Snow 17, Stampalija 14, Sanchez 11/6, Basko 10, Dominguez 8/3, De Mondt 3/3, Rovira 2, illetve Holt 21/9, Honti 13/6, MacLeod 13/6, Eördögh 12/6, Krivacsevics 9, Horti 5, Horváth Zs. 3/3, Milovanovic 2,