Szétszedték a Sopront az Euroligában

2009.04.05. 14:28 Módosítva: 2009.04.05. 14:31
Nem volt esélye a női kosárlabda Euroliga harmadik helyére az MKB Euroleasing Sorponnak, az orosz Jekatyerinburg félgőzzel is simán verte a magyar bajnokot. A soproniak szereplése a vereség ellenére bravúrnak számít, a Final Fourba jutás nagy eredmény volt Székely Norbert csapatától.

A helyiek részéről meglehetősen gyér érdeklődés kísérte a számukra érdektelen bronzmérkőzést, de a soproni és a jekatyerinburgi szurkolók így is remek hangulatot csináltak az ötezer férőhelyes Sanchez Paraiso Csarnokban.

Női kosárlabda Euroliga, a 3. helyért

Jekatyerinburg (orosz) - MKB-Euroleasing Sopron 80-56 (18-9, 19-13, 24-17, 19-17)
Pontszerzők: Jones 18, Gruda 16, Pondexter 13/3, Bibrzycka 11/9, Sztyepanova 6, Abroszimova 5, Taylor 4, Leucsanka 4, Nolan 3/3, illetve Holt 12/3, Milovanovic 12/6, Horti 9, Honti 8, MacLeod 8/3, Eördögh 5/3, Krivacsevics 2

Később: döntő, Szpartak Moszkva-Salamanca, 13:30h

A Sopronból elsőként a pénteki elődöntőben 21 pontot szóró Amber Holt köszönte meg a biztatást egy triplával, a palánk alatt azonban Horti Dóra és Jelena Milovanovic továbbra is gyengélkedett, miközben a túloldalon beindult a 202 centis, Pécsen is megfordult Marija Sztyepanova - a tavalyi év legjobb európai kosarasa -, így a nyitónegyed felénél 12-7 állt a táblán.

A magyar bajnokcsapatból ezúttal is csupán az amerikai Holt emelkedett ki, aki nem ismert elveszett labdát, óriási harcolt a légiós, miközben csapattársai megszeppenten vették tudomásul, hogy ellenfelük sokkal nagyobb játékerőt képvisel. Bár az orosz sztárcsapat nem volt csúcsformában, így is tovább nőtt a különbség, főként a francia Sandrine Gruda jóvoltából.

Székely Norbert büntetőket is rontó együttese a 15. percben még csak 13 pontnál tartott, a félidőben 37-22 volt az állás. Az első 20 perc statisztikájában főként az szúrt szemet, hogy az oroszok tízzel több lepattanót szedtek (23-13), ami elsősorban hatalmas magasságbeli fölényüknek volt betudható. A soproniak mindössze 26 százalékos mezőnymutatója viszont nagyon gyenge eredmény.

A rendkívül atletikus oroszok kőkemény védekezésük mellett erőszakosabban és pontosabban játszottak, miközben magyar részről gyakran tiszta dobóhelyzet nélkül kellett elereszteni a labdát. Miközben soproni részről a hétpontos Holt és Horti volt eredményes, a szinte kizárólag a légiósaira építő riválisnál a 27. percben már négyen is 10 pont felett jártak.

A 23 pontos vereséggel eldőlt, hogy két pécsi bronzérem és egy negyedik hely után ismét az utolsó pozíció jutott a Final Four magyar résztvevőjének. A magyar szövetségi kapitány, Rátgéber László által vezetett - és sorozatban harmadik aranyára hajtó - Szpartak Moszkva és a házigazda Salamanca közötti döntő 13:30 órakor kezdődött.

"Tudomásul kell venni, hogy ez a realitás, több szempontból is hatalmas különbség van a két csapat között. A közeg, a helyszín csodálatos volt, a helybéliek megható módon győztesként tapsoltak meg bennünket. Számomra mindkét vereségünk győzelemmel ért fel, gratulálok a lányoknak" - nyilatkozta az MTI-nek Székely Norbert vezetőedző.