Mindjárt kezdődik a playoff az NBA-ben

2009.04.14. 13:50
A rájátszás résztvevői már megvannak, de a párosítások csak az utolsó játéknapon dőlnek el. Különösen nyugaton, ahol olyan szoros a mezőny, hogy egy meccsen óriásit lehet bukni vagy emelkedni. Az utolsó játékhét legjobbjai: a chicagói Ben Gordon (kelet) és a portlandi Brandon Ray (nyugat).
Ben Gordon
Ben Gordon

A legfontosabb kérdések eldőltek, kialakult az NBA rájátszásában résztvevők mezőnye, a hátralevő három játéknapon azonban még több csapatnak is van miért küzdenie, a rajtsorrend messze nem végleges. Keleten az 1-4. helyek világosak, de az alsóházban még mozgás várható. Nyugaton az első és az utolsó playoffhely között szinte semmi nem egyértelmű.

Keleten a tavalyihoz képest két helyen változott a rájátszás mezőnye, a Toronto és a Washington nem jutott be (utóbbi a konferencia tökutolsó helyén végzett), helyettük a Miami és a hatalmasat harcolva bejutó Chicago lesz ott. Nyugaton csak egy változás van, a Phoenix addig szerencsétlenkedett, míg kiesett, helyette az óriási szezont futó Portland jutott be, a Blazers a pályaelőnyt biztosító 4. helyen áll.

Ben Gordon (Chicago) a hét játékosa keleten

A 3-0-s hetével már biztosan a rájátszásba jutott Chicago 27 pontos átlagot ért el, 47 százalékkal dobott a mezőnyből, és még ennél is pontosabb volt (52), ha a triplavonalon kívülről kísérletezett. A hátvédnek akadt 39 pontos meccse is, a Charlotte-nak 12/7-tel dobta a hárompontosokat, és hibátlanul büntetőzött (11/11).

Az már biztos, hogy a folyamatosan zuhanó tavalyi második Detroit találkozik a ligaelső Clevelanddel keleten, a címvédő Boston ellenfele a Chicago, Philadelphia kettősből derül ki, de valószínűleg a 76ers kerül a Celtics útjába. Rájuk még vár egy összecsapás az otthonában verhetetlen Cleveland arénájában. A Bullsnak még halvány reménye az 5. helyen álló Miami befogására is van, ehhez azonban két meccsen is komolyat kéne borulni a papírformának.

Nyugaton lehetetlen megjósolni, milyen sorrendben csapnak célba a csapatok, csak a Lakers konferencia-győzelme biztos. Tudjuk már azt is, hogy a 9. helyezett Phoenix már nem juthat be, a jelenlegi 8. Utah pedig az alapszakasz utolsó körében már a playoffra melegíthet, hiszen a Lakers otthonában lép pályára.

Brandon Roy (Portland) a hét játékosa nyugaton

A szezon meglepetéscsapata tovább szárnyal, 4-0-s hetet tudhat maga mögött, amihez 23 pontos átlaggal tette hozzá a magáét Roy. A Blazers vezére legjobb játékát a legnagyobb rangadóra időzítette, a Lakers legyőzéséből 24 ponttal, 8 gólpasszal, 4 lepattanóval vette ki a részét.

Minden más kérdéses, a 2. Denver és az 5. San Antonio között egygyőzelemnyi különbség van, de hárman állnak hajszálra ugyanolyan mérleggel. Az utolsó játéknapon a Portland fogadja a Denvert, de nehéz meccsek várnak az élmezőny többi csapatára is (San Antonio-New Orleans és Dallas-Houston lesz még), aki mind azért küzdenek, hogy elkerüljék a hazai pályán igen erős Dallast.