Billups széttépi a New Orleanst az NBA-ben

2009.04.23. 15:08 Módosítva: 2009.04.23. 15:14
Minden csapat lejátszotta második meccsét a rájátszásban, csütörtök hajnalban az Orlando hazai pályán egyenlített a Philadelphia ellen, a Miami elvette az Atlanta pályaelőnyét, a Denver pedig másodszor is alaposan elverte a New Orleans-t.

Az első meccsen a Philadelphiától meglepetésre kikapó Orlando Magic ha nem is meggyőzően, de hozta a 2. hazai meccsét, végig vezetve gyűrték le a másodszor is jól harcoló 76erst.

A nyertes kiegyensúlyozott csapatjátékkal osztotta meg a terheket, hét játékos jutott 10 pont fölé, a legeredményesebb Courtney Lee is megállt 24 pontnál. Az orlandói sikerben nagy szerepe van a lepattanóknak, összességében is többet szedtek a vendégeknél, és 14 labdát szereztek az ellenfél palánkja alatt.

Orlando-Philadelphia 96-87

Pont: Lee 24 ill. Miller 30
Lepattanó: Howard 10 ill. Iguodala 8
Gólpassz: Lewis 6 ill. Iguodala 7
A párharc állása: 1-1

A 76ersben ezúttal Andre Miller (30 pont, 7 lepattanó) volt a legeredményesebb, a hazaiak nagyon vigyáztak az első meccset eldöntő Andre Iguodalára, aki azért így is eljutott 21 pontig és 8 lepattanóig.

A vesztes csapat nagy hőse mégsem ő, hanem az elsőéves Thaddeus Young, aki fiatal kora ellenére egyáltalán nem illetődött meg a nagyok között, szinte végig játszva szerzett 20 pontot.

A Philadelphia elvette a pályaelőnyt, a sorozat pénteken átköltözik Pennsylvaniába, ahol az NBA legvérmesebb közönsége várja a csapatokat.

A Denver egyelőre nem ad esélyt a New Orleansnak, a Nuggets másodszor is alaposan megverte vendégét.

Chauncey Billups egészen elképesztő meccset tudhat maga mögött, a hátvéd (Dahntay Jones segítségével) szétszedte az ellenfél legjobbját, Chris Pault, és 6/4-es triplamutatóval 31 pontig jutott.

Mellette Carmelo Anthony hozta szokásos teljesítményét (22 pont, 9 gólpassz), így könnyebben viseli el a Nuggets, hogy magas emberei nem villognak: a Hornets simán nyerte a lepattanócsatát, és több pontot is szerzett a palánk alól.

Denver-New Orleans 108-93

Pont: Billups 31 ill. West 21
Lepattanó: Nené 8 ill. Chandler 11
Gólpassz: Anthony 9 ill. Paul 13
A párharc állása: 2-0 a Denvernek

Ez sem segített szinte semmit a vendégeken, Chris Paul ugyan ráérzett, hogy inkább passzolnia kell (13 gólpassza ragyogó teljesítmény), de az ő pontjai nagyon hiányoztak, így csak egy félidőn át tudta igazán szorossá tenni a meccset a Magic. A sorozat New Orleansba költözik, a szakértők szerint nem lenne meglepetés, ha már nem is mennének vissza Coloradóba.

Feltámadt az első meccsen laposra vert Miami Heat, mely végig vezetve vette el az Atlanta Hawks pályaelőnyét. A georgiaiak hozták a szokásos játékukat, hét játékos szinte egyenlő arányban osztozott a hazaiak pontjain, de az elrontott első félidő már csak kapaszkodni tudtak. Az összes hazai játékos mínuszban zárt a +/- mutatók alapján, ebből nem is jöhetett ki más, mint csúnya vereség.

Atlanta-Miami 93-108

Pont: Bibby 18 ill. Wade 33
Lepattanó: Horford 11 ill. Haslem 7
Gólpassz: Horford 5 ill. Chambers 7
A párharc állása: 1-1

A Miami megmutatta, milyen csapat, amikor Dwayne Wade mellé felnőnek a csapattársak is. Bár a vezér egyértelműen a triplákat 10/6-os hatékonysággal szóró Wade volt, most Jermaine O’Neal is hozott egy erős közepes teljesítményt, a cserepadról beszálló Daequan Cook óriási játéka pedig mindenkit meglepve döntőnek bizonyult: az elsőéves 9/6-tal dobta a hárompontosokat, és a mezőnyből is bőven 60 százalék körül teljesítve jutott 20 pontig.

Rose az év újonca

A Chicago Bullst erősítő Derrick Rose lett az év újonca az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA).

A 20 éves, chicagói születésű bedobó - aki elsőként kelt el a tavaly nyári amatőrbörzén - nyitószezonjában 16,8-as pont-, és 6,3-as gólpasszátlagot ért el.
Rose harmadik Bulls-játékosként részesült az elismerésben Michael Jordan (1985) és Elton Brand (2000) után. A sportújságírói szavazáson 111 első helyet és 574 pontot kapott, míg a másodikként végzett O. J. Mayót (Memphis Grizzlies) csupán öten jelölték legjobbnak, és 127 pontot adtak neki.