A Cleveland lemészárolta a Detroitot

2009.04.27. 10:22
Élesedik a küzdelem az NBA rájátszásának első körében, de már az első továbbjutó is megvan: a Cleveland kisöpörte a Detroitot. A Chicago kétszeri hosszabbításban megverte a címvédő Bostont, amelyben hiába érte el az első tripla-duplát a playoffban Rajon Rondo. Az Orlando visszaszerezte, a Houston érvényesítette a pályaelőnyt a Philadelphia, illetve a Portland ellen.

Megvan az első továbbjutó, a Cleveland a várakozásoknak megfelelően széttépte a halvány Detroitot, és 4-0-val jutott a konferencia elődöntőjébe. A Cavsban tartja MVP-formáját LeBron James, ismét a tripla-dupla közelében járt (36 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz), ráadásul az irányító, Mo Williams jól dobva tett hozzá 24 pontot a sima győzelemhez. A Pistons taktikája teljes csődöt mondott, hiába ütötték-vágták Jamest, vasárnap is 17/16-tal büntetőzött.

Detroit-Cleveland 78-99

Pont: McDyess 26 ill. James 36
Lepattanó: McDyess 10 ill. James 13
Gólpassz: Hamilton 7 ill. James 8
Továbbjutó a Cleveland (4-0)

A két csapat között óriási különbség van, nincs semmi, amiben ne a Cleveland lenne a jobb. 2004 bajnokcsapatának meg kell újulnia, mert jelenlegi formájában az igazán erős csapatok elgázolják. A Detroit legjobbja a 27 perce alatt 22 pontot vágó első éves Will Bynum volt, és Antonio McDyessnek is erős meccse volt.

A Chicago előbb elvette, majd elbukta a Boston pályaelőnyét. A két csapat negyedjére óriási meccset játszott, 28-szor váltottak vezetést, és csak két hosszabbításban dőlt el a csata: a Bulls nagyot küzdve behúzta a győzelmet, amelynek jogosságát mutatja, hogy a hosszabbítások előtt jobbára a Celticsnek kellett kapaszkodnia az egyenlítésért.

Chicago-Boston 121-118 (2 x h.u.)

Pont: Rose 23 ill. Pierce 29
Lepattanó: Rose 11 ill. Rondo 11
Gólpassz: Rose 8 ill. Rondo 11
A párharc állása 2-2

Az év újonca, Derrick Rose egy gólpasszal maradt le a tripla-dupláról (23 pont, 11 lepattanó, 9 assziszt), ami összejött Rajon Rondónak (25 pont, 11 lepattanó, 11 gólpassz), de nemcsak az irányító, az egész Celtics jól játszott. Ezt a mérkőzést a nagyobb akarás, és a cserepadról érkezők jobb játéka döntötte el a Chicago javára, és akármi lesz a párharc vége, a Bullst dicséret illeti, a Bostonnak pedig sürgősen ki kellene találnia valamit Kevin Garnett meggyógyítására.

A játéknap hozott egy utolsó pillanatban beeső hárompontossal eldőlő meccset is, az orlandói Hedo Turkoglu keserítette el a Philadelphia szurkolóit. A 76ers óriásit hajrázva egyenlített, de a Magic utolsó támadásánál az egyébként is pontosan dobó (11/8) török triplájával megérdemelten nyertek a vendégek.

Philadelphia-Orlando 81-84

Pont: Young 15 ill. Howard 18
Lepattanó: Dalembert 9 ill. Howard 18
Gólpassz: Iguodala 11 ill. Alston 5
A párharc állása 2-2

A meccsen az döntött, hogy a hazaiak nem bírták el legveszélyesebb támadóik rossz dobóformáját (Igoudala 13/4, Miller 18/6), miközben az Orlandóban minden tekintetben hozta a formáját Dwight Howard (18 pont, 18 lepattanó – 12/6-os büntetőzés), a Magic jogosan szerezte vissza pályaelőnyét, de a két csapat között nincs nagy különbség, maguk a játékosok is hétmeccses csatára számítanak.

Nem jött össze egy idegenbeli győzelem sem a Portlandnek,amely ezúttal közel járt Houstonban a sikerhez, de egy ponttal kikapott. A Blazersben Brandon Roy tett sokat a vendégekért, de tökéletes büntetőzéssel (13/13) elért 31 pontja mellé LaMarcus Aldridge is hozzátette a magáét (19 pont, 10 lepattanó). A Portland elbukta a pályaelőnyt, amiért az alapszakasz hajrájában óriásit harcolt, most a kiesés ellen küzd.

Houston-Portland 89-88

Pont: Jao Ming 21 ill. Roy 31
Lepattanó: Jao Ming 12 ill. Przybilla 12
Gólpassz: Artest 9 ill. Blake 8
A párharc állása 3-1 a Houstonnak

A Houston a magas embereivel volt kénytelen megnyerni a nagyon fontos meccset, miután a hátvédek becsődöltek (Artest 20/5-je nem szép), a Jao Ming, Scola, Battier hármas nem is okozott csalódást: 52 pontjuk és 28 lepattanójuk volt. A padról beszálló Von Wafer nem először lök nagyot csapatán, a triplákat 3/3-mal dobó játékos 12 pontot dobott, része lesz benne, ha továbbjut a Rockets.