Öt kérdés az NBA nagydöntője előtt

2009.06.02. 11:11 Módosítva: 2009.06.02. 12:23
Döntős tapasztalatokban a Lakers, lepattanókban a Magic lehet a jobb, a labdát mindkét csapat tökéletesen járatja, a koncentráció egyiknek sem erőssége. A faultok nélküli védekezés inkább az Orlandónak lesz fontos. A szakértők szerint a Los Angeles hétmeccses döntőn veri a Magicet.

Az NBA hivatalos honlapja összegyűjtött 5 dolgot, amin a Lakers–Magic nagydöntő múlhat. Ezek alapján a szakértők úgy vélik, a Lakers lesz a befutó, mert pályaelőnye mellett van egy Kobe Bryantje. Abban szinte minden szaklap egyetért, hogy 7 meccsig nyúzzák egymást a felek, ugyanis mindkét csapat hajlamos egy-egy meccsre szabadnapot kivenni: a Lakers védekezésben, a Magic támadásban.

A honlap a kezdőötösök alapján is a Lakerst véli esélyesebbnek, de hozzáteszi, a liga legjobban védekező játékosa, Dwight Howard mellett Mickael Pietrus képes lehet arra, hogy megállítsa a Los Angeles-iek Gasol, Bryant kettősét.

Az első meccs sok mindenre választ ad a fenti kérdések közül, de akár az egész sorozat eldőlhet a Staples Centerben csütörtök este (magyar idő szerint péntek hajnalban): a Lakers 43-0-ra áll azokban a sorozatokban, amelyeknek megnyeri az első meccsét. A Magic viszont a legutóbbi két fordulót idegenben volt kénytelen kezdeni, de mind a címvédő Boston, mind az alapszakaszgyőztes Cleveland otthonában győzelemmel indult.

Tapasztalat

Kobe Bryant és Derek Fisher 5-5 döntőjükön 3-3 gyűrűt szereztek, a Lakers edzője, Phil Jackson összesen kilencszer lett bajnok. A Magic keretében mindössze két játékos van, aki valaha pályára léphetett döntőben. Tyronn Lue 2000-ben és 2001-ben a Lakers csereembereként nyert aranygyűrűt, Anthony Johnson a következő két évben szerepelt a fináléban a New Jersey Netsben.

A nagydöntőben a Magic még nem nyert meccset (egyetlen döntős fellépése során a Houston söpréssel nyert), a Lakers viszont 81 győztes fellépésen van túl, amelyek 14 bajnoki címet hoztak. A Los Angeles döntős mérlege is negatív, a meccsek aránya 81-86, a sorozatoké 14-15.

Védekezés faultok nélkül

Ezzel meggyűlt a baja az Orlandónak eddig is, pedig nagyon fontos lenne, hogy Howard ne pontozódjon ki, mert nélküle a Lakers megeszi a Magicet. A kaliforniaiaknál hemzsegnek a játékosok, akik támadják a gyűrűt, így Howardnak tudnia kell, mikor érdemesebb elengedni a támadót. Mert ami működött a Cleveland egyszemélyes támadóalakzata ellen, az biztosan nem fog menni a Lakers dobógépeivel szemben.

Labdajáratás

Az Orlandónál a triplák döntenek, Hedo Turkoglu – amellett, hogy maga is bátran vállalkozik – remekül találja meg sarkokból pontosan tüzelő csapattársait. A Cleveland nem is tudott mit kezdeni velük, igaz, volt olyan is, hogy a rengeteg elrontott hárompontos miatt kaptak ki.

A Lakers támadó háromszögének Kobe Bryant a lelke, Pau Gasol a motorja: a spanyol rengeteg elzárás mellett osztja a gólpasszokat is, arról nem is beszélve, hogy a liga magas emberei között messze neki van a legjobb keze, a palánk alól kilépve a középtávoliakat is jó százalékkal dobja.

Lepattanók

Az NBA két legtöbb lepattanóját szerző csapata találkozik a döntőben, a Lakers 43,9-et, a Magic 43,3-at szed átlagban meccsenként, itt mégis az Orlando tűnik erősebbnek: Dwigh Howard megállíthatatlan a palánk alatt.

Az alapszakaszban meg sem állt 20 lepattanóig a Staples Centerben, a Lakers elleni szezonátlaga is lenyűgöző (16), ez ellen Phil Jacksonnak ki kell találnia valamit. Erőben leginkább Andrew Bynum, ügyességben Pau Gasol veheti fel a versenyt Howarddal, de utóbbira is áll, ami az orlandói centerre: vigyáznia kell a faultokkal.

Koncentráció

Egyik csapatnak sem erős oldala a 48 perces odafigyelés, mindkettő többször adott már le két számjegyű előnyt (a Lakers a tavalyi nagydöntő 4. meccsén, ami végül sorsdöntőnek bizonyult), és bár mindkét oldalon megvan a kellő erő a visszakapaszkodáshoz, ezek túl sok energiát emésztenek fel.