Ki állítja meg K. Bryantet? És Howardot?

2009.06.04. 14:33
Néhány órával a Lakers–Magic NBA-nagydöntő előtt már a kezdőötösök összehasonlításán a sor. Az enyhe Lakers-fölény oka a Pau Gasol, Kobe Bryant kettős, de a Los Angeles bajba kerülhet, ha centerposzton nem tudja megfogni Dwight Howardot.

Csütörtök este (magyar idő szerint péntek hajnalban) kezdődik az NBA négy nyert meccsig tartó nagydöntője, a Staples Centerben a 14-szeres bajnok Los Angeles Lakers fogadja az egyszeres döntős Orlando Magicet. A szakértők kiegyenlített párharcra számítanak, de a tavalyi döntős Lakerst annak ellenére esélyesebbnek tartják, hogy az Orlando a keleti konferencia ászait, a Bostont és a Clevelandet is eltakarította.

A döntőnek vélt részleteket már elemeztük, itt a két csapat kezdőötösének összehasonlítása. Meccset a támadók hoznak, bajnoki aranygyűrűt a védekezés. Idén is egy-egy védőjátékoson múlhat a döntő sorozat: ki állítja meg Kobe Bryantet, illetve Dwight Howardot?

Derek Fisher (LAL)–Rafer Alston (ORL)

A Lakers veterán irányítójának (a 13. szezonját gyűri) inkább védekezésben lesz komoly szerepe, Kobe Bryant mellett sem döntő pontokat, sem számtalan gólpasszt nem várnak tőle. Elsősorban az lesz a feladata, hogy megfogja Rafer Alstont, aki mind pontokban, mind gólpasszokban csaknem a dupláját hozta idén Fisher átlagának. A Magic irányítóját a szó minden értelmében irányítónak tartják, rutinos játékos, képes tökéletesen összefogni csapatát, és a triplavonalon kívülről is jóval veszélyesebb, mint ellenfele.

Kobe Bryant (LAL)–Courtney Lee (ORL)

A rájátszásban majdnem 30 pontot átlagoló Bryant a világ legjobb dobóhátvédje, gólpasszokban is erős, ha rajta gyengén védekezik a Magic, ott el is dőlhet a párharc. Ellenfele az újonc Courtney Lee, aki első évében kezdő lehet a döntőt játszó Orlandóban, de a világsztár őrzését sokkal valószínűbb, hogy a francia Mickael Pietrusra bízza Stan Van Gundy edző. A triplákkal nyerő vagy vesztő Magicben fontos, hogy Pietrus is kiválóan, 40 százalékkal céloz a vonalon túlról.

Trevor Ariza (LAL)–Hedo Turkoglu (ORL)

A török a Magic támadásainak egyik legfontosabb eleme, bátran és jól dob mindenhonnan, rengeteg gólpasszt ad, ha neki megy, általában szárnyal a csapat – ha nem, bajba kerül az Orlando. Ariza az egyik legatlétikusabb játékos ezen a poszton az egész ligában, a hárompontosokat 50 százalékkal dobó csatár ráadásul kiváló védő is. Valószínűleg mégsem az egykori csapata ellen játszó Ariza fogja majd Turkoglut, inkább Rashard Lewis őrzése lesz a feladata, a török pedig Kobe Bryanttel csap majd össze.

Pau Gasol (LAL)–Rashard Lewis (ORL)

Az erőcsatárok összecsapása szintén döntő lehet (bár Gasol többször előfordulhat centerposzton is). Lewis csatár létére 40 százalékkal dobja a triplákat, és ha sikerül az emberét kivinnie a palánk alól, több helye lesz villogni Dwight Howardnak. Gasol sem csak közelről veszélyes, a kiváló csuklójú spanyol a középtávoliakat is jól dobja, de a palánk alól is eredményes, és a lepattanókat is jól szedi. Lewis mellett valószínűleg Howarddal fogja legtöbbször szembe találni magát.

Andrew Bynum (LAL)–Dwight Howard (ORL)

Az év védőjátékosának választott orlandói center őrzéséhez nagyot kell javulnia Bynumnak, ha Howardon nem védekezik jól a Lakers (Gasol és Lamar Odom fog rásegíteni, ha kell), leszed 20 lepattanót és szerez mellé ugyanennyi pontot, ezt pedig nem engedheti meg a Los Angeles. A Howard-Bynum összecsapás az Orlando esélye a végső győzelemre, ha a Magic centere keveset faultol, játékára építve meglepetést okozhatnak a floridaiak.