Hová utazik Rátgéber a kosaraslányokkal?

2009.06.05. 20:30
A magyar női kosárválogatott vasárnap játssza első mérkőzését a lettországi Európa-bajnokságon, ráadásul nem vagyunk esélytelenek. 12-be jutásért kétmillió jár, nyolcba jutás még kettő, világbajnoki kvalifikációt jelentő helyért még kettő, azaz hatmillió.

Profi sajtótájékoztatót tartott a Legenda nevű hajón a kosárlabda Európa-bajnokságra készülő női válogatott. A körülményeket ők teremtették meg maguknak, olcsón, okosan: Tapodi Péter segédedző haverjáé a hajó, Rátgéber László edző hozta a borokat, a csapatvezető, Szabó István énekelt zenekarával.

A szövetség elnöke, Berényi János pinkből pirosba hajló pulóverében sok sikert kívánt a csapatnak a szombati meccshez, bár a lányok vasárnap játszanak először, de ez senkit nem hozott zavarba.

A szövetség nem figyelt eléggé a csapatra, emiatt levelet is írtak Berényiéknek, de minden rendeződött, a szokásos biztosítási probléma is megoldódott. Az elnök közölte a premizálást: 12-be jutásért kétmillió jár, nyolcba jutás még kettő, világbajnoki kvalifikációt jelentő helyért még kettő, azaz hatmillió. Az egész csapatnak. "A mai nehéz gazdasági helyzetben ennyit tudunk adni" - mondta Berényi.

Rátgéber a Szpartak Moszkvával idén megnyerte az Euroligát úgy, hogy az utóbbi évek legszínvonalasabb elődöntőjét játszotta a Jekatyerinburggal. Az orosz bajnoki döntőt (szintén a Jekatyerinburg ellen) kétes körülmények között elbukták, Rátgéber pár nappal utána már Pécsen tartott edzést a válogatottnak. Mindenki ismeri Magyarországon, ő ezt kihasználja, hogy a csapatot menedzselje, mert a játékosoknak érzékelniük kell, nagy dolog, hogy kijutottak.

Ki tudja, ki az a Fegyverneky, Honti vagy Vajda?

Ők csapatunk legjobbjai, meg kell tanulni ezeket a neveket. A Brnóban játszó Fegyverneky Zsófia szerint komoly esélyünk van Lettországban. A mezőny annyira erős, hogy az ellenkezője is összejöhet, de két hétre készültek. Rátgéber is, aki emiatt hagyja ki a Lovasi Andrással gründolt orfűi fesztiválját.

A lánycsapat a hajó tetején egymást fotózza, mintha valami álomjelenetben lennénk, a sajtóesemény szerencsére nem hasonlít sajtóeseményre. Vajda Anna csapatkapitánytól megtudjuk, reggelente úgy néznek ki a fáradtságtól, mintha százévesek lennének. Hiába fiatalok, hiába szeretnek bulizni, az Eb-n örülnek, ha élnek: evés, meccs, alvás, ennyire korlátozódik életük.

Honti Kata kibontja arcát a kapucniból, hogy elárulja, meccsről meccsre készülnek, nem lehet gondolkodni abban, mi a legnagyobb vágyuk (megnyerni, természetesen), mert sokat kell dolgozni, és hiába sikerült jól a párizsi felkészülési torna, az mégis csak felkészülési torna volt.

A lányok a Parlament nem létező árnyékában mindenféle csapatképet készítenek magukról a lemenő nap fényében, egy ilyen tömegjelenetbe is vidáman befurakodik az erotika, amikor kiderül, egyiküknek milyen jó feneke van. Ezt nem én mondom, hanem az egyik játékos a másiknak.

Az olimpiai ciklus

"A csapategység az erősségünk" - mondta a pécsi vezetőedző, válogatott segédedzője, Füzy Ákos, aki problémának tartja, hogy nincs olyan játékosunk, aki tud nyerni. Vajda Anna, Fegyverneky Zsófia vagy Honti Kata lehet ilyen, mindegyiknek van Euroliga-tapasztalata, megbízhatóan játszanak. Rátgéber szerint ha a centerek hozzák magukat, nem lehet baj, mert annyira jó a külső sorunk.

Meccseink:

Június 7. vasárnap 14:15, Görögország
Június 8. hétfő 19:00, Lettország
Június 9. kedd 16:45, Lengyelország

Valószínűleg Rátgéber az első kosáredző Magyarországon, aki olimpiai ciklusban gondolkodik. Kemény Dénesnek könnyű, ők mindig megnyerik. A kosárlabdában ez hit és remény kérdése, de a csapatunk nagyon fiatal (a két legidősebb 29 éves), igazán a londoni olimpiára érik össze, ezért a mostani Eb-n mindenképpen kvalifikcáiós helyet kell szerezni a világbajnokságra.

Mire számíthatunk?

Rátgébernek 777 nyert meccse, 80 százalékos győzelmi aránya van, de szerinte már a csoportból továbbjutni is sikert jelent. Főleg a görögök elleni első meccs fontos, hogy milyen a hangulat, a pálya, a labda, "hogy ne szarjunk be". Legnagyobb baj a tapasztalatlanságunk, Vajda Anna, Fegyverneky Zsófia és Újhelyi Petra volt már Eb-n, de akkor alig játszottak, és ezt nehéz pótolni.

Se a női, se a férfi kosárdöntőt nem közvetítették

A világ egyik legnépszerűbb sportjával itthon is lehetne kezdeni valamit, ha már a Sopron idén bejutott a Final Fourba, vagy a Pécs évekig ott volt. Ez a Győr kézilabdacsapatának fantasztikus sikeréhez hasonló eredmény. A Sport1 adja az Eb-t, és mivel mi meglepetésre készülünk, ezért tessék szurkolni, ez a csapat megérdemli.  • Hírek
  • Hírek