A középdöntő a cél a női kosárlabda Eb-n

2009.06.06. 17:49 Módosítva: 2009.06.06. 17:51
A női kosárlabda válogatott Lengyelország, Görögország és a házigazda Lettország ellen kezd a B csoportban, elsődleges célja, hogy a fentiek közül egyet megelőzve a középdöntőbe jusson. Rátgéber László szövetségi kapitány képesnek érzi a feladatra rutintalan csapatát, ehhez viszont több játékosának is kiemelkedően kell játszania.

A vasárnap kezdődő női kosárlabda Európa-bajnokságon a Rátgéber László edzette magyar válogatott elsődleges célja a középdöntőbe jutás, azaz a csoport 3. helyének megszerzése. A B csoport Liepajában játssza meccseit, a mieink mellett Görögország, Lengyelország és a házigazda Lettország alkotja a csoportot, ahonnan az első három helyezett jut a kétszer hatcsapatos középdöntőbe.

A magyar válogatott kerete

Bujdosó Nóra - MiZo Pécs 2010, Englert Orsolya - Seat Foton Győr, Fegyverneky Zsófia - Brno (cseh), Fűrész Diána - Seat Foton Győr, Honti Katalin - MKB-Euroleasing Sopron, Horti Dóra - MKB-Euroleasing Sopron, Horváth Zsuzsanna - Szeviép-Szeged, Krivacsevics Tijána - MKB-Euroleasing Sopron, Németh Bernadett - Szeviép-Szeged, Újhelyi Petra - Rivas Ecópolis (spanyol), Vajda Anna - MiZo Pécs 2010, Vida Anna - Seat Foton Győr

Rátgéber László szerint rutintalan csapata egyáltalán nem esélytelen a legjobb 12 közé kerülésre, ha a rutintalanságból fakadó hibákat kiküszöböli, ott lehet a középdöntőben. „A 12 lányból eddig mindössze hárman jártak Eb-n, ráadásul 2003-ban Vajda Anna és Englert Orsolya, illetve 2001-ben Újhelyi Petra sem kapott sok lehetőséget.” – nyilatkozta az MTI-nek a kapitány, majd hozzátette, az akaraterő és a fegyelem csapata legfőbb fegyvere, de több játékosnak is kiemelkedő teljesítményt kell nyújtania a továbbjutáshoz

Rátgéber 12 főre szűkített keretében is kevés az európai szintű játékos, a felkészülés során 13 meccséből hetet megnyert ugyan a magyar válogatott, de az erősebb ellenfelek (Ausztrália, Franciaország) legyőzték a mieinket.

A magyarok programja

Jún. 7., 14:45h - Görögország
Jún. 8., 19:15h - Lettország
Jún. 9., 17h - Lengyelország
A középdöntők 10-én kezdődnek Rigában, a helyosztókat 16-tól rendezik, a döntő 20-án lesz.

A magyar válogatott mérkőzéseit a Sport1 élőben közvetíti

A szakember úgy véli, a görögök és a lengyelek ellen kell kiharcolni a továbbjutást, a házigazda lettek nem csak azért esélyesebbek, mert hazai pályán játszanak, hanem azért is, mert ők ott voltak a pekingi olimpián. „Nagyon boldog lennék, ha az első háromban végezve továbbjutnánk a középdöntőbe. Nemcsak azért, mert presztízsről van szó, hanem mert ennek a csapatnak szüksége van nemzetközi tétmeccsekre. Azt is tudni kell, hogy mi igazából nem erre az Eb-re leszünk készen, 2011-ben már biztosan komolyabb játékerőt fogunk képviselni.” – mondta Rátgéber a csapat csütörtöki bankettjén.

Ha nem sikerül a középdöntőbe jutnia, a válogatott számára már 10-én befejeződik az Eb. A legjobb 12 között a két hatos csoport utolsó két helyezettje kiesik, az első négy játssza a negyeddöntőket. A jövő évi világbajnokságra az első öt helyezett kvalifikálja magát.

Magyar Eb-történelem

A női kosálabda Európa-bajnokságok 71 éves történetében a magyar válogatott csak négy alkalommal hiányzott a tornáról, a legutóbbi két Eb mellett 1999-ben, és az első eseményen, 1938-ban nem voltak ott a mieink. Kétszer szereztünk ezüstöt (1950 - Budapest, 1956 - Prága), ötször bronzot (1952, 83, 85, 87, 91), legutóbbi komoly sikerünk az 1997-es hazai rendezésű eseményen elért 4. hely volt. A sportág legeredményesebb válogatottja Szovjetunióé, mely a 31 tornából 21-szer győzött.

A középdöntőbe jutásért a csapat 2 millió forintot kap, a negyeddöntő további kétmilliót érne, és újabb kétmilliót kapnának a játékosok, ha a világbajnoki kijutást érő 5. helyen végeznének. A komoly bravúr felett még egyszer ugyanennyi járna a 2-3. helyért, és újabb kétmilliót érne az Európa-bajnoki cím megszerzése.