Elkobozták a James-alázás videóját

2009.07.10. 09:13
A Nike által szponzorált kosárlabdatáborban egy főiskolás játékos óriási kétkezes zsákolással alázta meg LeBron Jamest. Az NBA alapszakaszának MVP-je az edzőmeccs után azonnal beszélt a Nike képviselőjével, aki körbejárt, és elkobozta az esetről készült felvételeket.

LeBron Jamesből a saját nevét viselő kosárlabdatáborban csinált bohócot egy főiskolás játékos: a Nike által szponzorált LeBron James Skills Academyn az 50 legjobb főiskolás kapja meg a lehetőséget, hogy a legjobbakkal edzőtáborozzon, és edzőmeccseken szerezzen értékes tapasztalatokat.

A Xavier Egyetem harmadévese, Jordan Crawford a rajta védekező LeBron Jamest megverve óriási kétkezes zsákolással fejezte be az akciót. A szemtanúk között ott volt a CBS Sport szakkommentátora, Gary Parish, aki annyit mondott az esetről, hogy „csúnya volt”.

Az eset után James megállította a játékot, odahívta magához a Nike-t képviselő szervezőt, aki körbejárt a táborban filmező és fotózó alkalmazottak között, és mindenkitől elkobozta az esetről készült felvételeket. Alapos munkát végeztek, a videó ugyan felkerült néhány megosztóra, de azóta mindenhonnan eltüntették, a felvételekhez gyakorlatilag lehetetlen hozzáférni.

„Csak annyit mondott: Srácok, el kell kérnem az összes felvételeteket” – mondta Ryan Miller hivatásos NBA-fotós. A felvételek eltüntetéséből azonnal ügy lett, az összes amerikai lap beszámol az esetről, ami nem tesz jót a Nike-nak sem. James ügynöke nem kommentálta az esetet, a sportszergyártó pedig furcsa közleményben tudatta az elkobzás okát, miszerint két fotós nem tartotta be a médiumok működését szabályozó házirendet.

Chris Chase szakíró szerint butaság volt eltüntetni a felvételeket, ezzel ellentétes hatást értek el. „Mivel senki nem látta, már most biztos, hogy mítosz lesz belőle. Ma még csak egy sima kétkezes zsákolás, holnapra egy 360-as windmill lesz belőle. Mire kezdődik a szezon, azt halljuk, Crawford James válláról ugrott el, és a levegőben szaltózva a bal kisujjával zsákolt, majd átnyújtott 3,99 dollárt Jamesnek a meze tisztításra.”