Esélyest vertek a férfi kosarasok

2009.08.05. 21:32
Jó harmadik és negyedik negyedének köszönhetően magabiztosan győzte le a magyar férfi kosárlabda-válogatott Ukrajnát. A selejtezőben Ukrajna mellett Csehország és Észtország szerepel, az első két helyezett marad a divízióban.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott 24 pontos győzelmet aratott szerdán az ukránok felett európai osztályozó mérkőzésen, Szombathelyen.

Férfi kosárlabda európai osztályozó, 1. mérkőzés

Magyarország-Ukrajna 91-67 (18-16, 22-21, 29-18, 22-12)
legjobb magyar dobók: Németh 21, Fodor 17, Lóránt 16, Vojvoda 10, Trepák 10

Az első két negyedben nem igazán jöttek be a kinti dobások, a magyar játékosok elsősorban a hárompontosokkal maradtak adósak. A palánk alatt eredményesen küzdöttek, és jól is védekeztek. Az első és a második szakasz után is vezettek, igaz csak kettő, majd három ponttal.

A harmadik negyed gyökeres változást hozott a játékban: egymás után mentek be a távoli magyar kísérletek, egyre nőtt a különbség, amely az újabb pihenő előtt már 14 pontos volt.

A negyedik negyedre nem maradt izgulni való, az előzetesen esélyesebbnek vélt vendégek képtelen voltak közelebb kerülni, sőt, tovább nőtt a hazai előny.

Az osztályozók programja

augusztus 8., Prága:
Csehország-Magyarország 20:30 ó
augusztus 11., Szolnok:
Magyarország-Észtország 18 ó
augusztus 14., Kijev:
Ukrajna-Magyarország 18 ó
augusztus 17., Szolnok:
Magyarország-Csehország 18 ó
augusztus 20., Tallinn:
Észtország-Magyarország 17 ó

"Az első percekben kicsit megilletődöttek voltunk, de a folytatásra összeállt a védelem, és akkor már meg is fogtuk az ukránokat – mondta Mészáros Lajos szakmai igazgató az MTI-nek. - A szünetben azt kértem, hogy próbáljunk meg még hatékonyabban védekezni, és a megszerzett labdákkal induljunk. Aztán a kinti dobások is egyre többször bejöttek, és kiderült, hogy az erőnlétünk is jó, mert gyakorlatilag bedaráltuk az ellenfelünket."

A magyar válogatott tavaly szeptemberben lezárult Európa-bajnoki selejtezősorozatban az A csoport utolsó helyén végzett, ezért kényszerül arra, hogy három másik csapattal - Ukrajna mellett a csehekkel és az észtekkel - oda-visszavágó alapon osztályozót játsszon az A divízióban maradásért.

A négyes győztese és másodikja bentmarad, míg a harmadik és negyedik kiesik a B osztályba.