Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Semmi különös nincs abban, ha átzsákolnak

2009.08.07. 14:01
A Cleveland sztárja az alapszakasz MVP-je lett, csapatával megnyerte az NBA alapszakaszát, de a Cavs kiesése óta csupa kellemetlen dolog történt vele. A kiesés után nem gratulált legyőzőjének, a róla elnevezett Nike-edzőtáborban pedig megalázta egy főiskolás játékos. Ezekről is beszélt az NBA honlapjának.

Az NBA-idény vége és a holtszezon más előjellel szól LeBron Jamesről, mint az alapszakasz, és a rájátszás kezdete. A playoffba a legjobb mutatóval bejutott Cleveland vezére MVP-címet szerzett, a Bostont sújtó gondok miatt szinte mindenki a döntőbe várta a csapatot, a Detroit, majd az Atlanta elgázolása nem is okozott gondot, de itt véget ért a Cavs menetelése.

lebron450

Az év edzője által irányított csapat LeBron James parádézása ellenére elvérzett az Orlando szervezett játékával szemben, a váratlan vereséget nem is viselte jól a megasztár: az amerikai sajtó szalagcímekben számolt be róla, hogy az utolsó meccs után James nem gratulált a győztesnek, az öltözőbe rohant, fél órán belül nem volt a csarnokban.

Utóbbiért a liga 25 ezer dollárra büntette, mert az elmaradt gratuláció mellett a sajtótájékoztatót is kihagyta.

„Nem kell felfújni azt az elmaradt kézfogást – nyilatkozta a másfél hónap után megszólaló James az NBA honlapjának. – Játszol egy évben 8 edzőmeccset, mielőtt lenyomsz 82 alapszakasz-meccset, de soha nem fogsz kezet a meccs után, ha nyertél, ha vesztettél. Soha. Próbálsz a következő meccsre figyelni, ez a jattolás dolog nekem semmit nem jelent. Nem arról van szó, hogy sportszerűtlen vesztes lennék, egyszerűen előre szeretek nézni.”

James elmondta, később e-mailben gratulált orlandói haverjának, Dwight Howardnak, és sok sikert kívánt neki a döntőhöz (amelyet aztán simán elbukott a Magic), de visszautasította, hogy sportszerűtlenség lett volna a pályán elmaradt gratuláció. „Az emberek azt várják tőled, hogy fogadd el a vereséget, ezért várták, hogy kezet fogok az orlandóiakkal. De én soha nem fogadom el a vereséget” – tette hozzá James.

A rossz széria nem ért véget az idénnyel, a holtszezonban Jamesnek egy főiskolai játékosoknak tartott, az ő nevét viselő Nike-edzőtáborban akadtak gondjai, amikor egy Jordan Crawford nevű ifjonc átzsákolta. A jócskán felfújt, kissé megalázó esetről készült felvételt a Nike elkobozta, és csak néhány héttel később került nyilvánosságra.

„Először is soha nem kértem senkitől, hogy kobozzák el a felvételeket – magyarázkodott James. – Ez a Nike szabálya volt, mindig így csinálták, most is csak azért lett ügy belőle, mert LeBront zsákolták át. Pedig ebben aztán semmi különös nincs, felmehetsz most azonnal egy megosztóra, és rengeteg olyan videót találsz, ahol átzsákolnak. Jó védőnek tartom magam, de előfordul, hogy hiába akarsz blokkolni, egyszerűen rosszul számítod ki az ellenfél mozdulatait, és megver.”

James elmondta, nagyon várja, hogy az új igazolás Shaq O’Neallel játsszon együtt, szerinte a center remekül illik a Cavsba (a szakírók véleménye megoszlik a kérdésben), mert folyamatosan leköti a védők figyelmét, jól is passzol.

A sztár hozzátette, valóban tárgyalt a New Yorkkal az esetleges átigazolásáról, de szereti Clevelandet, és bízik benne, hogy további sikerek várnak rá a Cavsnél – abban pedig még jobban, hogy 2011-ben nem lesz újabb lockout, megegyezik egymással a játékosok szervezete és a liga, így nem maradnak el meccsek.