Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

A férfi kosárválogatott A-csoportos marad

2009.08.17. 20:57 Módosítva: 2009.08.17. 20:57
Egészen fantasztikus játékkal verte Magyarország Csehországot az A-divízóban maradásért lejátszott osztályozó ötödik, utolsó előtti fordulójában. Mivel a mieink 15 ponttal nyertek, nyolccal többel, mint amennyivel kellett volna és Ukrajna idegenben verte az észteket, az utolsó fordulótól függetlenül kiharcolták a legjobbak között maradást.

A legutóbb Ukrajnában 77-69-re vesztő magyar válogatott csak másfél perc elteltével talált a gyűrűbe, ekkor Lóránt Péter duplája az egyenlítésre volt jó, az első negyed derekán még mindig csak 3-2 állt a táblán.

A pontszegény meccset 7-7-nél Horváth Ákos két és Körtélyesi Gergely egy triplája kavarta fel, a nyitány 16-9-re a házigazdáké lett. A folytatásban 24-11-re, majd 35-16-ra elléptek Mészáros Lajos remekül védekező tanítványai, akik a félidőben 37-20-ra vezettek.

A nagyszünet után maradt a tekintélyes különbség, az ellenfélnél csak a center Benda villogott, miközben a házigazdáktól Horváth és Lóránt is már 12 pontnál tartott. Kámán Tamás triplája látványosan zárta a harmadik negyedet, ekkor már 62-37-et mutatott az eredményjelző. Ezzel voltaképpen eldőlt a meccs, az utolsó szakaszban a csehek már csak szépíteni tudtak a kiadós vereségen, míg a magyarok tovább fényesítették hibátlan itthoni mérlegüket.

A magyar válogatott a tavaly szeptemberben lezárult Európa-bajnoki selejtezősorozatban az A csoport utolsó helyén végzett, ezért kényszerül arra, hogy az ukránokkal, a csehekkel és az észtekkel oda-visszavágó alapon osztályozót játsszon az A divízióban maradásért. A négyes győztese és másodikja bennmarad, míg a harmadik és negyedik kiesik a B osztályba.

Mivel Magyarország nagyobb arányban győzte le a cseheket és az ukránokat, mint amennyire kikapott tőlük, így az egymással szembeni összevetés alapján már mindenféleképp megelőzi őket. Az utolsó forduló előtt Magyarország, Csehország és Ukrajna 3 győzelemmel és két vereséggel áll, 8-8 ponttal, az észteknek hat pontjuk van.

Az utolsó forduló előtt Magyarország már biztosan kiharcolta a legjobbak között maradást, a második helyet pedig az ukrán–cseh meccs fogja eldönteni. Ha az ukránok hét ponttal többel kapnak ki, kiesnek. Az első meccsen Csehország nyert 71-64-re.

Mészáros Lajos szakmai igazgató érthető boldogsággal nyilatkozott az MTI-nek: "Tét azért lesz Tallinnban, mert oda is nyerni megyünk. Sok munka van amögött, hogy eljutottunk idáig, és teljesítettük a célkitűzést. Fontos, hogy az A divízióból vághatunk neki a következő Európa-bajnoki selejtezősorozatnak, továbbra is türelemre és bizalomra van szükségünk. A jelszavam az, hogy: egy csapat vagyunk! Ebbe a játékosok mellett a szakmai stábot is beléeértem. Márpedig a győztes csapaton köztudomásúlag nem szabad változtatni."

Osztályozó, 5. mérkőzés: Magyarország-Csehország 70-55 (16-9, 21-11, 25-17, 8-18)

Legjobb magyar dobók: Horváth 21, Lóránt 12, Kámán 10, Körtélyesi 9. 

A csoport másik mérkőzésén: Észtország–Ukrajna 72-75 (hosszabbítás után)