Tíz év legrosszabb szezonja a nemzetközi kosárkupákban

2010.02.11. 16:13

Tíz éve a leggyengébb nemzetközi idény zárult le a magyar kosárlabdacsapatok számára azzal, hogy szerdán az utolsó hírmondóként állva maradt MiZo Pécs 2010 is kiesett a női Euroligából, mégpedig a sorozat nyolcaddöntőjében.

A 2009/2010-es szezon során a 16 között a lengyel Kraków-val szemben 2-1-es összesítéssel alulmaradt baranyaiak mellett még az újonc Szeviép-Szeged és a tavaly negyedik helyen végzett MKB-Euroleasing Sopron indult az első számú kontinenssorozatban, ám mindkét klub elvérzett a csoportmérkőzéseken. A második vonalként számon tartott női Európa Kupában a SEAT Lami-Véd Győr próbált szerencsét, Tapodi Péter csapata múlt héten, a nyolcaddöntőben búcsúztak. Férfi kosárcsapat idén sem képviseltette magát a kontinentális vetélkedésben.

Ami a közelmúltbeli magyar eredményeket illeti, az előző évadban a soproniak Final Fourt játszottak Salamancában, a pécsiek a negyeddöntőig jutottak, az EK-ban a Szeged a 32 közt, míg a Győr az alapszakasz végén esett ki. A 2007/2008-as idény során a Sopron és a Pécs számára is nyolcaddöntő jelentette a végállomást, míg az EK küzdelmeiben a Szeged szintén a 32 között, a ZTE és a Győr pedig a csoportkör után fejezte be szereplését. Egy évvel korábban a Sopron negyed-, a Pécs nyolcaddöntős volt, a Szeged megint nem jutott a 16 közé, a férfi EK-ba nevezett Atomerőmű győztes meccs nélkül búcsúzott. 2005/2006-ban mindkét euroligás csapat a negyeddöntőig menetelt, míg a női EK-ban a BSE, a ZTE és az (azóta megszűnt) Diósgyőr is a legjobb 32-ig jutott el.

Az utóbbi évek legtermékenyebb szezonja a 2004/2005-ös volt, amikor a tíz magyar együttes közül a Pécs negyedik lett, a Sopron nyolcaddöntős, az újonc Szolnok pedig alapszakasz-résztvevő volt az Euroligában, a női EK-ban a Szeged a nyolc között állt meg, a Diósgyőr, a VF Sopron, a BSE és a ZTE nem lépett tovább a csoportkörből, a férfiaknál az EK-ban az Albacomp negyeddöntőzött, míg az ULEB Kupában a Debreceni Vadkakasok a csoportmeccseken szerepeltek. Egy évvel korábban a Pécs hazai pályán bronzérmet nyert, a Sopron negyeddöntős volt az Euroligában, az EK-ban a Szolnok ezüstérmes lett, a Szeged és a Diósgyőr az alapszakaszban küzdött, közben a férfiaknál az EK regionális divíziójában a Debrecen második lett, a Kaposvár pedig negyeddöntőt játszott.

2002/2003-ban a Pécs és a Sopron is a legjobb nyolcig küzdötte magát, az EK-ban a BSE, a Szolnok, a Diósgyőr és a néhai Soproni Postás is a csoportkör végén búcsúzott, a férfiaknál a Kaposvár regionális harmadik lett, az Albacomp negyeddöntőt vívott. Korábban a Sopron és a Pécs egyaránt a negyeddöntőig jutott, a Ronchetti Kupában a Soproni Postás elő-, a BSE nyolcaddöntőt játszott, a férfiaknál a Korac Kupában az Atomerőmű és a Kaposvár is a 16-ig menetelt. Tíz idénnyel ezelőtt a Pécs bronzérmes lett a messinai Final Fourban, a Sopron negyeddöntős volt, míg a Korac Kupában a Szolnok a csoportkörben vett részt.