Női kosár MK: Az utolsó pillanatban nyert a Pécs

2010.03.28. 20:58

Pécs hazai pályán megvédte címét a női kosárlabda Magyar Kupában, miután a vasárnapi döntőben az utolsó pillanatban szerzett találattal legyőzte a Sopront.

A finálé a várakozásoknak megfelelően óriási iramban és hangulatban indult, a baranyaiak 4-5-ről egy 6-0-ás rohammal kezdtek. A 6. percben a hazaiak amerikai légiósa, Kelly Mazzante egy ütközést követően lebicegett a pályáról. A sok kihagyott büntető ellenére a második negyedben is maradt a pécsi fölény, míg a nemrég szerződtetett Kristi Toliver irányításával a vendégek mínusz 9-ről kiegyenlítettek. A félidőben 33-32 volt az állás.

Nagyszünet után a kapitány, Iványi Dalma révén ismét meglépett a címvédő, ám Székely Norbert együttese - 22 perc elteltével - átvette a vezetést (43-42), sőt, hat ponttal elhúzott. A zárófelvonásnak 48-45-ös soproni előnyről vágtak neki a csapatok, de nemsokára újra a Füzy-alakulat örülhetett. A kupadöntőhöz illően hallatlan izgalmak következtek, egyik fél sem tudott két pontnál messzebb kerülni riválisától. Allie Quigley hármasával új lendületet vett a Pécs, ráadásul a túloldalon Horti Dóra öt személyivel végleg kiállt, az utolsó perc 68-65-ről indult.

A hajrában Eördögh Edit egy triplával kiegyenlített (70-70), csakhogy a slusszpoén Vajda Annáé lett, aki másfél másodperccel a vége előtt közelről megszerezte a győztes kosarat.
A Pécs ezzel tavalyi, soproni sikere után megvédte címét, és fennállása során 11-edszer hódította el a Magyar Kupát.

Füzy Ákos, a Pécs vezetőedzője:
"Tavaly a soproni oroszlánbarlangban nyertünk, de a címvédés is nagyon értékes, ráadásul ma vesztett helyzetből fordítottunk. Sokszor leírták már ezt a csapatot, és engem is, de most megint megmutattuk, hogy helyén van a szívünk."

Székely Norbert, a Sopron vezetőedzője:
"Két jó csapat remek kupadöntőt vívott, ilyenkor lehet vesztesnek is lenni. Apróságok döntöttek, az utolsó másodpercekben a videobíró jól működött. Ezzel együtt úgy érzem, rossz felé halad a kosárlabda, de ezt nem indokolnám meg."

Eredmény, döntő

MiZo Pécs 2010 - MKB Euroleasing-Sopron 72-70 (21-12, 12-20, 12-16, 27-22)
Legjobb dobók: Ohlde 16, Vajda 14, Quigley 12, Fegyverneky 10, illetve Eördögh 15, Toliver 14, Holt 13  • Hírek
  • Megtakarítás