Pénzmosás a Falco kosárlabdacsapatánál?

2010.11.19. 12:44
Sikkasztás miatt feljelentették a szombathelyi csapat egyik tulajdonosát, a vád szerint dr. Popgyákunik Péter ügyvéd cégének számlájára jogtalanul utaltak 23 millió forintot a kosárcsapattól. Az ügyvéd állítja, csupán letétben volt náluk a pénz.

Bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt tett feljelentést egy magánszemély ismeretlen tettes, illetve tettesek ellen. A feljelentést, és azt alátámasztó bankszámlakivonatokat a Szombathelyi Fideszbűnök honlapon is közétette az ismeretlen feljelentő.

A nyugat.hu-nak a szombathelyi ügyészség megerősítette, hogy valóban érkezett feljelentés, azt továbbítják majd a rendőrségnek. A feljelentés szerint a Falcótól 2009. novembere és 2010. áprilisa között havi 3-4 milló, összesen 23 millió forintot utaltak át a Popgyákunik és Bozzay ügyvédi irodának.  A feljelentő úgy tudja, a Falco és az ügyvédi iroda között semmilyen szerződéses viszony nem áll fent, és a közbeszerzési eljárásokban sem vettek részt, így nem volt olyan jogviszony, ami alapján ekkora összeget kaphatott az ügyvédi iroda. A Falco számlájáról 2010. február 2-án 1 545 680, 2010. április 9-én pedig 3 974 600 forintot utalt Popgyákunik ügyvéd irodájának bankszámlájára. Az utóbbi átutalásról számlakivonatot is közzétett a feljelentő.

A nyugat.hu megkeresésre Popgyákunik azt a magyarázatot adta, az ügyvédi irodának átutalt pénz nem az övé, csupán letétbe helyezték el náluk. Irodájuk sok esetben megbízás alapján kezeli ügyfeleik pénzét. Ezekben az esetekben is ez történt. A Falcotól a feljelentésben szereplő összeg is az ügyvédi iroda letéti számlájára érkezett, a pénz a külföldi játékosok ügynökeinek jutaléka volt. Az ügynökök számlát előzőleg minden esetben a Falconak állítottak ki. Az iroda tehát nem a Falcóval, hanem a külföldi ügynökökkel állt ez ügyben szerződéses kapcsolatban, így nem a Falco, hanem a külföldi ügynökök pénzét kezelték. A Nyugat információi szerint ugyanakkor a Falco közvetlenül is utalt külföldi menedzserek cipusi számlájára szinte havi rendszerességgel.

Popgyákunik azt is állította, a Falcotól sohasem kértek pénzt,  bár számos ügyvédi szolgáltatást végeznek a klubnak: társasági szerződés szükség szerinti módosítása, hivatásos sportolói szerződések, amatőr szerződések elkészítése, jogi tanácsadás.

A Falco KC önkormányzati többségi tulajdonban van, a város az évi180-200 milliós költségvetéshez legalább 50 millióval járul hozzá. Az önkormányzat mellett kistulajdonosként Popgyákunik is részt vesz a finanszírozásban, a cégkivonatok Popgyákunikot nevezik meg a Falco felügyelőbizottságának egyetlen tagjanként.

A feljelentésben az is szerepel, hogy  Gráczer Györgyöt, a FALCO KC Szombathely Kft. ügyvezetőjét Popgyákunik, és Molnár Miklós, a szombathelyi gazdasági bizottság elnöke több esetben is olyan lépésekre utasította, amelyek saját akaratával ellentétesek voltak.

A csapatot üzemeltető társaságnak, mivel önkormányzati többségi tulajdonban van, szerződéskötésnél be kell tartania a közbeszerzésekről szóló törvény (Kbt) rendelkezéseit.

A feljelentő kérte azt is, hogy a rendőrség minél hamarabb lépjen az ügyben, hogy ne tudjanak meghamisítani, illetve eltüntetni iratokat. Popgyákunik ugyanakkor rágalmazás miatt tesz feljelentést.  • Hírek
  • Személyi kölcsön