Eb-részvételért küzd a férfi és női kosárválogatott is

2011.01.05. 15:52

Idén a pótselejtezős lehetőségek révén ugyanabban az évben szerepelhet Európa-bajnokságon a magyar férfi és női kosárlabda-válogatott, amire még nem akadt példa a sportág történetében.

A férfiak legutóbb 1999-ben vettek részt kontinenstornán, akkor a - mostanihoz hasonlóan - Mészáros Lajos által irányított gárda három vereséggel tért haza Franciaországból. Előtte harminc évet kell visszamenni az időben Eb-szereplésért: 1969-ben nyolcadik lett a férfi csapat Olaszországban. A nők a 80-as években három bronzérmet nyertek, és azt követően is többször ott voltak az Európa-bajnokságon, de 1999-ben éppen nem, így ekkor sem jöhetett létre magyar szempontból "koedukált" esztendő. A két nem Eb-it csak 1981 óta bonyolítják le azonos évben.

Ami az idei reményeket illeti, a férfiak kifejezetten jó eséllyel pályáznak a litvániai részvételre: az augusztus 31-én rajtoló Eb előtt körmérkőzéses pótselejtezőt vívnak Finnország és Portugália legjobbjaival, és a háromból két együttes kvalifikálja magát a 24 csapatos döntőbe.

A nőknél Székely Norbert tanítványai idehaza, Sopronban lépnek pályára a pótselejtező egyik csoportjának küzdelmei során. A kvintettben a házigazdák a bolgárokkal, az ukránokkal, a hollandokkal és a finnekkel találkoznak június 3. és 8. között, és ha megnyerik a minitornát, akkor a másik csoport győztesével csatáznak a június 18-án kezdődő lengyelországi Eb-ért.