Megállítják-e a nagy hármast az NBA-ben?

2011.05.31. 19:30

Két olyan csapat játssza az NBA nagydöntőjét, amely csak egyszer jutott el idáig. A Dallas Mavericks és a Miami Heat is 2006-ban játszotta egyetlen fináléját, nem meglepő, egymással. Öt éve a Dallas már 2-0-ra vezetett, de a Miami fordított és 4-2-re nyert. A két akkori csapatból Dirk Nowitzki és Jason Terry a Dallasban és Dwyane Wade, valamint Udonis Haslem a Miamiből már részese volt annak a párharcnak.

Wade az akkori bajnok Miami vezéregyénisége volt, a hat meccsből négyszer is 35 fölé jutott, egyszer 42, majd 43 pontot szórt. Wade most Chris Bosh és a 2006-os NBA első csapatába választott LeBron James mellett szeretne másodszor is bajnok lenni.

Szinte mindenki a Miami győzelmét várja, mert az idényben a LeBron James, Wade, Chris Bosh hármas elképesztő szezont produkál. A nagy trió 68,3-as átlagban szórta a pontokat a rájátszásban, közel tíz körül járnak a lepattanókban.

Nemcsak a 2006-ban elszenvedett vereség miatti bosszú fűti a Dallas játékosait, hanem a tudat, hogy a Mavs tulajdonosa, Marc Cuban volt, aki mindent elkövetett a clevelandi LeBron James megszerzéséért. A sztár – akit Scottie Pippen minden idők legnagyobb egyéniségeihez, így korábbi csapattársához, Michael Jordanhoz is hasonlított – végül Floridában kötött ki.

Hogyan lehet megállítani a Miami szuperhármasát? Talán tapasztalattal és rutinnal. A Dallasban nyolc olyan játékos van, aki legalább egy évtizedet már lehúzott a világ legjobb kosárbajnokságában úgy, hogy még nincs aranygyűrűje. Nowitzki mellett Jason Kidd, Predrag Sztojakovics, Shawn Marion, vagy Tyson Chandler képes lehet megállítani a floridai rohamokat. Kidd 38 évesen úgy szerzi a labdákat, mint még életében soha, utóbbi hét meccsén 59 gólpasszt adott. Chandler 80 blokknál, és 9,4 lepattanó/meccsnél tart.

A Miamiban a trió mellett Mike Bibby segíthet még be, de rajtuk kívül nincs olyan szintű kosaras, amelyből a Dallasban akár hat-hét is akad. A kispadról beszállók is képesek segíteni a Mavericks legjobbjait.

„Sok visszhangot kaptunk a játékunkról idén, főleg a rólam szóló kritikákkal, dicséretekkel foglalkoztam. Nagy a motiváció bennünk, azt gondolom, a legmagasabb szinten űzzük a kosárlabdát. Miami boldog lesz” - mondta LeBron James.

Dirk Nowitzki válaszolt: „Van egy befejezetlen ügyünk, amit még 2006-ban kezdtünk el. Itt mindenki imádja a kosárlabdát és csakúgy zárhatjuk le az öt évvel ezelőtti rossz történetet, ha most másképp alakítjuk a sorsot. Megint ott vagyunk a kosárlabda nagy színpadán. Hiszek benne, hogy most más lesz a történet vége.”

A Dallas a Portland, a bajnoki címvédő Los Angeles Lakers, valamint az Oklahoma City kiverésével jutott a döntőbe, csak három meccset veszített, a Lakerst kisöpörte, azaz nullára verte. A Miaminak sem voltak gondjai, a Philadelphiát, a Bostont és a bajnoki címre is esélyes Chicagót egyaránt 4-1-gyel ütötte ki.

Az amerikai major sportokban óriási jelentőséget tulajdonítanak a statisztikáknak, ezek szerint a 2006-os finálé óta tízszer játszott a Dallas és a Miami. Mindannyiszor a Mavericks nyert.

A bajnoki döntő első meccsét - közép-európai idő szerint - szerdán, hajnali három órakor kezdik Miamiban. A második találkozó is ott lesz, de már egy órával korábban és csütörtökön.