Nowitzki Amerika királya, és úgy is mulat

2011.06.15. 07:01

A Dallas Mavericks az NBA döntőjében 4-2-re nyerte a párharcot a Miami Heats ellen, a finálé legjobb játékosának (MVP) a német Dirk Nowitzkit választották. A 33 éves németnek hosszú ideig tartott, míg a csúcsra ért, úgy tűnt, idén sem tudja megkoronázni pályafutását.

A döntő előtti esélylatolgatáskor szinte mindenki a Miami sikerét jósolta, bár Nowitzki képességeit senki sem vonta kétségbe, de a Bosh, James, Wade-trióval szemben a papírforma szerint nem sok esélye volt a Dallasnak.

A Dallas és Nowitzki is másodszor döntőzött, 2006-ban is a Miamival játszottak. Közel álltak győzelemhez, a Dallas 2-0-ra vezetett, de végül 4-2-re kikapott.

A visszavágásra öt év után lett lehetősége a Dallasnak, az első meccset elvesztették, ráadásul Nowitzki is megsérült. Az utolsó negyedben egy labdáért küzdött, amikor bal kezének középső ujján elszakadt egy ín. Nowitzkiban fel sem merült, hogy pihentetné a sérült kezét, a második meccsen is a pályán volt. 24 pontot dobott és három másopderccel a vége előtt ő szerezte a győztes kosarat. A harmadik meccset ugyan elbukta a Dallas, de a 41-es mezszámú német megint csapata legjobbja volt, 34 pontot szórt.

A negyedik mérkőzésen a sérülése mellett betegség is nehezítette a dolgát, erősen köhögött, 39 fokos láza volt. Ennek ellenére nagyot játszott, 21 pontot szerzett, 11 lepattanót szedett, vezérletével győzött a Dallas.

A Miami-játékosok szerint csak színlelte a betegséget, ezért egy videóban Wade kifigurázta a németet. Az ötödik találkozón szokás szerint megint Nowitzki húzta a Dallast 29 ponttal. Hibátlanul dobta a büntetőket, tízből tízszer betalált.

Az utolsó meccsen nem volt élete formájában, sokat hibázott, csak a zárónegyedben talált magára, 21 pontot és 11 lepattanót azért így is begyűjtött, ennyi kellett a győzelemhez. A meccs végét meg sem várta, még 1,2 másodperc volt hátra, amikor sírva az öltözőbe ment.

Az NBA-sztár elérzékenyült a győzelemtől, nagyon sokat küzdött érte: “Ha már a karrierem korai szakaszában nyertem volna, talán nem dolgoztam volna olyan keményen, mint ahogy azt az utóbbi 13 évben tettem”.

A német az NBA-döntőben 26-os pontátlagot hozott, és a hat meccs alatt összesen 58 lepattanót szerzett, többet, mint bárki a két csapatból.

A győzelem után Marc Cuban, a Dallas NBA-franchise jogának tulajdonosa rögtönzött partit a csapatnak Miamiban, ahová természetesen a trófeát is magukkal vitték. Cuban állítólag 250 üveg pezsgőt is rendelt a mulatságra, a hip-hop-sztár Lil' Wayne fellépett a kedvükért, a dj-k nekik keverték a zenét.

Nowitzkiért természetesen a németek is megőrülnek, szülővárosában, Würzburgban az utcán ünnepelték az NBA-sztárt, és még Joachim Löw, a futballválogatott szövetségi kapitánya is gratulált neki. A Bild egyszerűen Amerika királyának nevezte a kosarast.

A játékos 12 millió eurós éves fizetésével a harmadik legjobban kereső német sportoló, csak két Forma 1-es pilóta, Sebastian Vettel és Michael Schumacher előzi meg.

NBA-győzelmét a legnagyobb német sportsikerek közé sorolták, egy szintre helyezik Boris Becker 1985-ös wimbledoni sikerével, Jan Ullrich 1997-es Tour de France-elsőségével és az 1954-es vb-döntőben a magyarokat verő futballválogatott győzelmével.

Minden poszton bevethető

A 213 centiméter magas, nem túl atlétikus felépítésű Nowitzki a  klubhűség mintaképe, 1998 óta a Dallas játékosa. Előtte a német másodosztályú DJK Würzburgban játszott. Az alapos gyerekkori képzésének köszönhetően számos poszton bevethető, leggyakrabban erőcsatárt játszik, de center, bedobó és kiscsatár is volt már. A legjobb dobók közé tartozik, közel 88 százalékos pontossággal értékesíti a büntetőket, 47,6 százalékkal talál be a mezőnyből, de a hárompontosakat is jól dobja. 2006-ban az All-Star gálán megnyerte a tripladobóversenyt. Egyedül a védekezését szokták kritizálni, meccsenként jó, ha egy blokkot kioszt. Ttízszer játszhatott az NBA All-Star csapatában, 2007-ben a szezon legjobbjának is megválasztották. A német válogatottal egy Európa-bajnoki ezüstérmet és egy világbajnoki bronzérmet nyert.