Hanga Ádámot draftolta a San Antonio

2011.06.24. 08:27

Hanga Ádámot kiválasztotta az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban, az NBA-ben szereplő San Antonio Spurs, a magyar kosaras a második kör 29. helyezettjeként kelt el a játékosbörzén.

A 22 éves bedobó az első magyar kosaras, akit kiválasztottak az NBA-drafton. (Dávid Kornél már játszott az NBA-ben, de őt draft nélkül igazolta le a Chicago Bulls.) Hanga a mostani szezonban ezüstérmet nyert az Albacomppal, majd szerződést kötött a spanyol élvonalban szereplő Manresa együttesével

„Köszönöm szépen mindenkinek, aki fent maradt ilyen későig, és szurkolt nekem! Nagyon nagyon örülök ennek a dolognak! Most alszom egy nagyot, és holnap részleteket is fogok írni! Jó pihenést mindenkinek!" – írta Facebook-oldalán Hanga.

Hangát az elmúlt évtized egyik meghatározó NBA-csapata választotta ki, a texasi csapat 1999-ben, 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben is bajnoki címet ünnepelhetett. A Spursben több szupersztár is játszik, így Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili.

Hanga Ádám a férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtező B csoportjában játszott Macedónia-Magyarország mérkőzésen Szkopjében 2010. augusztus 5-én (Fotó:Georgi Licovski)
Hanga Ádám a férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtező B csoportjában játszott Macedónia-Magyarország mérkőzésen Szkopjében 2010. augusztus 5-én (Fotó:Georgi Licovski)

Azt még nem lehet tudni, hogy Hanga csatlakozik-e a Spurshöz, vagy egyelőre Spanyolországban erősödik tovább.

Mészáros Lajos, a magyar válogatott szakmai igazgatója kitörő örömmel fogadta a hírt: „Feláll a szőr a karomon, ez csodálatos. Biztos vagyok benne, hogy ettől a fejleménytől Ádám nem lesz elbizakodott, jó úton jár a helyes önértékelés felé. Egyértelműen megvannak a képességei ahhoz, hogy a világ legerősebb ligájában játsszon, és sokat jelenthet neki augusztusban az Európa-bajnoki pótselejtező, melynek sikeres elvégzése esetén a legjobbakkal játszhat az Eb-n.”

R. C. Buford, a klub általános igazgatója az NBA honlapján úgy nyilatkozott, hogy Hanga gyors, atletikus, támadásban nagyszerű képességekkel rendelkező játékos.

„A védőmunkájáról nincsenek információink, de remélhetőleg azt is meg tudjuk vele ismertetni. Kiváló személyiség, egyelőre nem tudom, hogy meddig marad Európában.”

Dávid Kornél, az NBA-t eddig egyedüli magyarként megjárt kosaras a draft helyszínéről, a New Jersey állambeli Newarkból nyilatkozott az MTI-nek a kiválasztással kapcsolatos tudnivalókról: „Egyelőre Ádám játékjogát foglalta le a Spurs, ha esetleg majd kikerül, akkor más csapatban nem játszhat, amíg ők le nem mondanak róla. Ez semmilyen szerződéssel nem jár, sem anyagi juttatással addig, amíg a Spurs nem gondolja úgy, hogy igényt tart rá.”

Hanga Ádám menedzsere, Lóránt András hangsúlyozta, hogy a helyén kell kezelni az éjszakai fejleményeket: „Nagy siker ez, de még nem értünk el semmit. Sokat kell dolgoznunk, hogy Ádám még jobb játékos legyen, az elsődleges cél pedig most Spanyolország. Lépésről lépésre haladunk előre, ez a taktikánk.”

A drafton az 1/1-es Kyrie Irving lett, akinek játékjogát az elsőnek választó Cleveland Cavaliers szerezte meg.

HANGA ÁDÁM

született: 1989. április 12., Budapest

magasság/súly: 200 cm/90 kg

posztja: bedobó

válogatottság: 30

klubjai: BLF-Palota KK (1998-2005), Albacomp (2005-2011), Manresa (spanyol, 2011-)

Legjobb eredményei: bajnoki ezüstérmes (2011), bajnoki bronzérmes (2008), U14, U16, U18, U20 országos bajnok, Közép-Európai Liga (CEBL)-győztes (2009)