Valér
2 °C
8 °C

Jövő héten tárgyalnak az NBA folytatásáról

2011.07.28. 21:01

A jövő héten asztalhoz ülnek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) klubtulajdonosai, valamint játékosai, hogy a két fél között fennálló bérvitáról tárgyaljanak.

Ez lesz az első egyeztetés azt követően, hogy június 30-án lejárt a liga működését szabályozó kollektív szerződés, amellyel lépett az úgynevezett lockout. Ez azt jelenti, hogy a klubtulajdonosok gyakorlatilag kizárják a ligából a játékosokat, akik például még az edzőterembe se mehetnek be, ezzel pedig veszélybe kerül a következő szezon is.

Az NBA statisztikái szerint a 30 csapatból 22 veszteséggel zárta az elmúlt évadot, összesen 300 millió dollár értékben, a játékosok szakszervezete mindazonáltal kétségbe vonja ezt az adatot. David Stern főigazgató összesen 700-800 millió dollárral csökkentené a játékosok fizetését - akik természetesen elutasítják ezt az ötletet -, a bérmaximumot pedig klubonként 45 millió dollárban határozná meg a jelenlegi 58 millió helyett. A klubok költségvetése széles skálán mozog: a 2010-es bajnok Los Angeles Lakersé 92 millióra rúg, a Sacramento Kingsé viszont csak 44 milliót tesz ki.

A legutóbbi lockoutra az 1998/1999-es idényben került sor, akkor október helyett csak februárban kezdődött meg a 50 mérkőzésesre rövidített alapszakasz. Összesen 464 meccs maradt el a bérvita miatt, a játékosok több mint tízmillió dollárt veszítettek, a tulajdonosok pedig ennek legalább a tízszeresét. A jelenlegi legrosszabb forgatókönyv szerint a kosarasok - ha engedélyt kapnak rá - várhatóan máshol, leginkább Európában próbálnak majd szerencsét a következő idényben.