Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Szerethető válogatottat alakítottunk ki

2011.08.05. 22:50
A férfi kosárválogatott tizenkét éve volt legutóbb Európa-bajnokságon. A tavalyi selejtezőkön nem sikerült kijutni, az augusztus 9-én kezdődő pótselejtezőn azonban lehetőség lesz kvalifikálni a 24 csapatosra bővített kontinenstornára. Ha a csapat megszerzi a jogot, jelezheti, van még magyar férfi kosárlabda.

A magyar válogatott a portugálokkal és a finnekkel oda-vissza játszik a két kiadó helyért. A szakmai igazgató, Mészáros Lajos szerint az Eb mezőnyébe valók vagyunk, de fontos a helyes önértékelés. “A középmezőny élbolyában vagyunk, van esélyünk kijutni, de nem evidens. A nemzetközi mezőny más kávéház, pontosan annyi esélyünk, van mint a finneknek és a portugáloknak.”

A válogatott már öt hete kemény edzőtáborban vesz részt, korábban Bükön tréningeztek, az utolsó hétre Szolnokra költöztek. A programban öt felkészülési meccs volt, Ausztriával egy, az Ázsia-bajnok Iránnal és a szerb Universiade-válogatottal két-két mérkőzést játszottak. Négy meccset nyertek, az utolsót, a szerbek elleni másodikat bukták csak el.

A szakmai igazgató elárulta, tudatosan vállalták fel, hogy a legkeményebb edzésidőszakra kötötték le a meccseket. “Mind mentálisan, mind fizikailag leterhelt volt a csapat, de így is sok pozitív jelet mutattunk, és a hiányosságokat is fel tudtuk mérni”.

Az első magyar NBA-draftos, Hanga Ádám is úgy értékelte, hasznos volt, hogy a durva edzések közé szúrták be a meccseket: “Jó volt megtudni, mit tud akkor a csapat, amikor nem megy mindenkinek igazán, és nem vagyunk igazán élesek. Az irániak ellen igazi brusztolós, ütős-vágós meccsek voltak, a szerbekkel már technikásabbak, ők nagyon jó színvonalat képviseltek”.

A szakmai stáb egyik célja az volt, hogy felgyorsítsák a játékot, a csapattagok közül sokan kiváló atlétikus képességűek, és ezt szeretnék kihasználni. “Rövid támadidő alatt gyorsan kell felvinnünk a labdát és kell kosárra dobnunk, ennek alapja a stabil védekezés és a szerzett labda. Időnként még volt kapkodás és a felállt védelem elleni játék sem volt stabil, de igyekszünk ezeket is kijavítani a hátralévő időben” - elemezte a játékot Mészáros.

Hanga tavaly némileg kényszerből irányítót is játszott, most kettes-hármas poszton szerepel. Váratlan taktikai húzásként akár a selejtezőkön bemehet irányítónak. Úgy az egész csapat átlagmagassága megnő, és fontos pontokat szerezhetnek így.

“Generációváltás után vagyunk, egyre több pozitív jelet figyelhetünk meg. Néha jól is játszunk, de a jó csapatszellemről és küzdeni tudásunkról már többször tanúbizonyságot tettünk, egy szerethető válogatottat alakítottunk ki. Hogy mennyire ütőképes most ez a csapat, az majd a pályán derül ki” - mondta Mészáros.

Hanga is úgy véli, jó úton jár a csapat, az öthetes összezártság alatt sem mentek egymás agyára, és nagyon jól megértik egymást a pályán is.  “A válogatott három éve tudatos fiatalításon esett át, a 2005-ös junior Eb-re kijutott korosztályos válogatottra építve kezd összeérni a csapat, ez az eredményeken is látható,. Obbie Trotter honosításával és Báder Márton visszatérésével még erősebbek lettünk, mint tavaly”.

Az, hogy Hangát draftolták a NBA-ben, nem volt igazán téma, játékostársai gratuláltak neki, de mindenki a válogatottra koncentrált. A Eb-felkészülés miatt Hanga még nem tudott új csapatával, a Manresával készülni, de tudja, nagyon várják már. A játékára kiváncsiak, a portugálok elleni idegenbeli meccsen is ott lesz egy megfigyelő a spanyoloktól.

A két hazai mérkőzést Szolnokon játsszák, nem véletlenül: “Az ördög a részletekben rejlik, Szolnokon otthonára lelt a válogatott az elmúlt években, itt akkora támogatást kapunk a közönségtől, hogy tényleg átlendít minket a kritikus szituációkon” - indokolta Mészáros a helyszínválasztást.

Az európai szövetség eredeti elképzelései szerint semleges helyszínen tartották volna a pótselejtezőt, de a magyarok kiharcolták, hogy álljanak el ettől az ötlettől. Tudták, akkora támogatást sem a portugál, sem a finn csapat nem fog kapni hazai pályán, mint itthon a magyar.

“Én a magam részéről nem érzek terhet, nagyon nagy esélyünk van kijutni, és bízom abban, hogy az elvárások a csapatot sem fogják agyonnyomni. Nagyon szeretnénk már az első portugáliai meccsen borítani a papírformát, és 2-0-val kezdeni a sorozatot” - mondta Hanga.

A pótselejtezőből két csapat jut tovább, a győztes a C csoportba kerül, ahol Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegro és Görögország lehet az ellenfél. A pótselejtező másodikja az A csoportba jut, oda már Nagy-Britanniát, Spanyolországot, Lengyelországot, Litvániát, és Törökországot sorsolták. Mindkét csoport nagyon erős, a továbbjutáshoz erőn felül kellene teljesítenie a válogatottnak. A válogatott szakmai stábja úgy érzi, a C csoportban vannak inkább fogható ellenfelek, ott szívesebben játszanának. De a csapatnak nem ez az elsődleges célja, egyszerűen itt egy jó lehetőség megmutatni, hol tart a magyar kosárlabda.

Ha sikerülne a Eb-részvétel, azzal a játékosok is kiugrási lehetőséghez juthatnak: az 1999-es Eb után az akkori válogatott Mészáros Zalán, Sitku Ernő és Gulyás Róbert is több megkeresést kapott a játékosügynököktől. 

A pótselejtezők menetrendje

Portugália-MAGYARORSZÁG, Coimbra augusztus 9., 21:30 ó
MAGYARORSZÁG-Finnország, Szolnok augusztus 12., 19 ó
Finnország-Portugália, augusztus 15.
MAGYARORSZÁG-Portugália, Szolnok augusztus 18., 19 ó
Finnország-MAGYARORSZÁG, Helsinki augusztus 21., 18 ó
Portugália-Finnország, augusztus 24.
A mérkőzéseket a SportTv közvetíti. A hazai meccsek ingyenesen látogathatók.


  • Vennék
  • Bankszámla