Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

A FIBA európai elnöke dicsérte a magyar Eb-pályázatot

2011.08.11. 12:18

Olafur Rafnsson, a FIBA Europe elnöke szerint nagyon erős a 2015-ös női kosárlabda Európa-bajnokság megrendezésére benyújtott magyar pályázat. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) európai és az Izlandi Olimpiai Bizottság első embere erről azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Sándor Palotában csütörtökön fogadta őt Schmitt Pál köztársasági elnök.

„Magyarország nagyon erős pályázatot nyújtott be, de arról egyelőre nem beszélhetek, hogy mekkora az esélye a rendezés elnyerésére” – fogalmazott az izlandi sportdiplomata, aki azt sem árulta el, hogy az Eb-rendezés iránt érdeklődő további négy ország – Spanyolország, Fehéroroszország, Izland és Szerbia – közül végül is hányan nyújtották be jelentkezésüket az augusztus eleji határidőig. “A pályázati kérdésekkel részletesen a főtitkár úr foglalkozik, az viszont biztos, hogy a végső döntésünket az év végén, a müncheni elnökségi ülésünkön fogjuk meghozni” – tette hozzá Rafnsson.

A FIBA Europe elnökét a férfi Európa-bajnokság mezőnyének 16-ról 24-re emeléséről és annak hátteréről is megkérdezte az MTI munkatársa.

„Tudomásul kell venni, hogy ma már több erős ország van kosárlabdában, mint korábban, gondolok itt például Montenegróra. Azzal, hogy 24-re emeltük a nagydöntő létszámát, azoknak az országoknak is esélyük nyílik az Eb-részvételre, amelyek a 15-35. helyet foglalják el az európai ranglistán. A döntésnek köszönhetően több ország küzdhet a továbbjutó helyekért, közöttük élesebb lesz a harc, s ezáltal nemcsak az érintett országokban, hanem összességében Európában is emelkedhet a kosárlabda színvonala” – emelte ki a FIBA Europe elnöke, aki nem fél attól, hogy lesznek az Eb-n unalmas mérkőzések és összességében csökkenni fog a színvonal. Az izlandi sportvezető hasonló okokkal indokolta a női Euroliga négyes döntőjének nyolcas fináléra való emelését is.

Schmitt Pál a mintegy félórás megbeszélésen tájékoztatta Olafur Rafnssont a magyar kormány sporttal kapcsolatos eddigi intézkedéseiről és további terveiről. Kiemelte, hogy a kabinet nagy hangsúlyt helyez az utánpótlás-nevelésre, s szeretné elérni, minél több magyar ember sportoljon rendszeresen.

A találkozón szóba került a szerdai magyar–izlandi barátságos labdarúgó-mérkőzés is (4-0), amelynek kapcsán Rafnsson dicsérte Egervári Sándor gárdáját, majd hozzátette, szerette volna, ha hazája csapat legalább egy gólt szerez. Schmitt Pál és Olafur Rafnsson érintették a nemzetközi olimpiai mozgalom legaktuálisabb kérdéseit, mint a dopping és a fogadási csalások elleni küzdelem. Olafur Rafnsson, a miskolci B divíziós utánpótlás kosárlabda Európa-bajnokság alkalmából érkezett Magyarországra, s találkozik még Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökével, valamint Szalay Ferenccel, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökével is.  • Vennék
  • Bankszámla