Bryant, Nowitzki: Európába jöhet a fél NBA

2011.08.20. 10:52

Alaposan átalakulhat az európai kosárlabda az NBA lockoutja miatt. Többen már megkötötték az új szerződésüket, az észak-amerikai bajnokság elmaradása miatt valódi sztárokat láthatunk az Euroliga 2011–2012-es szezonjában.

Legintenzívebben a Besiktas kezdett bele. A török csapat már tavaly szerződtette Allen Iversont, majd a lockout után nem sokkal megszerezte Deron Williamst, a New Jersey Nets irányítóját. Ezzel még nem fejezték be, mindent elkövetnek, hogy leigazolják a Los Angeles Lakerstől Kobe Bryantet is, akit álomgázsival próbálnak Európába csábítani.

A hírek szerint a Besiktas félmillió dollárt fizetne havonta, Bryant viszont egymillióért lenne hajlandó Isztambulba költözni. Könnyen lehet, hogy az Atlanta Hawks centere, a grúz Zaza Pacsulija is Törökországban köt ki.

Kobe Bryant
Kobe Bryant

Az is elképzelhető, hogy Bryant Kínába szerződik. Az ázsiaik nem csak őt, de Dwight Howardot, Steve Nasht, Pau Gasolt is szeretnék elcsábítani.

Néhány napja a világbajnok Kevin Durant ügynöke az ESPN-nek elárulta, hogy az Oklahoma City Thunder legponterősebb játékosának orosz és spanyol ajánlatai is vannak, de a már emlegetett Besiktas is szívesen vinné.

Kérdéses Dirk Nowitzki sorsa is. Európa topbajnokságai mellett hazájában, Németországban is szívesen látnák a Dallasszal bajnoki címet nyert kosarast, az idén az élvonalba jutó Bayern München érdeklődik a legintenzívebben.

Dirk Nowitzki
Dirk Nowitzki

Szinte bizonyos, hogy Európában folytatja a dallasi Rudy Fernandez, akiről már korábban lehetett hallani, hogy elvágyódik az NBA-ből. A spanyol Marca című napilap korábban arról írt, hogy a Real Madrid hatéves, 4,35 millió dolláros szerződéssel próbálta csábítani, aki erre az ajánlatra még nemet mondott.

Az már biztos, hogy a denveri Ty Lawson a litván Zalgirishoz, a korábbi San Antonio-játékos, Danny Green pedig a szlovén Olimpija Ljubljanához szerződött.

Elképzelhető, hogy még számos játékos követi az eddigieket, de már körvonalazódik a háttérben egy másfajta lehetőség is. A Wasserman Media Group ügynökség, amely közel félszáz NBA-kosaras ügyeit intézi – köztük a legutóbbi MVP, Derrick Rose is ügyfelük – hihetetlen ötlettel állt elő. A lockout ideje alatt a szervezethez tartozó kosarasokból verbuvált csapatok Kínában játszanának két-három hetes tornákat.