Magyar állampolgár lenne az NBA-kosaras

2011.09.20. 09:04

Felvenné a magyar állampolgárságot Nick Fazekas, az NBA-ben is megfordult center, akit szerződtetne az Albacomp.

A Nemzeti Sportban megszólalt Halm Roland, a székesfehérváriak szakosztály-igazgatója, aki kiemelte: több tárgyaláson vannak túl Fazekassal, a játékos örömmel lenne magyar állampolgár.

A center nagyszülei 1956-ban menekültek az Egyesült Államokba. Fazekas a Nevada Egyetem történetének legeredményesebbje lett, 2007-ben pedig az amatőr játékosválasztáson, a drafton a 31. helyen foglalta le a Dallas Mavericks. A texasi klubban négy, a Los Angeles Clippersben 22 mérkőzést játszott. Később a francia és a belga bajnokságban is megfordult, legutóbb pedig az NBA alatti D-ligában szerepelt a Reno Bighornsban, ám sérülés miatt csak tizenkét meccsen lépett pályára.

„Ha Fazekas nem lett volna sérült a mögöttünk álló idényben, talán szóba sem kerül, hogy a magyar együttesbe igazoljon, talált volna nívósabb bajnokságban szereplő csapatot” - ismerte el Halm. Hozzátette: örülne, ha a héten lezárulna a tárgyalássorozat, hiszen egyre jobban szorítja őket az idő.

Sterbenz Tamás, a magyar szövetség főtitkára támogatja, hogy a magyar gyökerekkel rendelkező Nick Fazekas szerepeljen a nemzeti csapatban. Kiss Norbert elnökségi tag hamarosan az Egyesült Államokba utazik, egyeztet a centerrel, valamint a Cleveland Cavaliers játékosával, Luke Harangodyval a magyar válogatottbeli szereplésről.