A Sopron szerdán kezd a női Euroligában

2011.10.11. 11:24

Szerdán rajtol el a női kosárlabda Euroliga 2011/2012-es idénye, két magyar résztvevővel, a Sopronnal és az Újonc Győrrel, a Pécs 1997 óta először fog hiányozni.

A magyar bajnok és kupagyőztes soproniak kerete több helyen is módosult az előző szezon óta: Honti Kata Valenciába, Vajda Anna Salamancába igazolt, Eördögh Edit visszavonult, és távozott az alapembernek számító Amber Holt is. Helyükre Pécsről a válogatott kapitánya, Fegyverneky Zsófia, valamint a honosított Krnjics Szara érkezett, továbbá az ausztrál-magyar Zavecz Hanna és a (Gorbunovaként) korábbi közönségkedvenc ukrán Olekszandra Kurasova. Az egyetlen, 2009-es Final Fourján negyedikként végzett GYyőr három győzelemmel kezdte az NB I-et, vasárnap pedig 73-63-ra kikapott az MKB Arénába látogató, olimpiai és világbajnok amerikai válogatottól. A zöld-sárgák az Euroliga B-csoportjában a Vajda Annát is foglalkoztató spanyolok mellett találkoznak Rátgéber László korábbi együttesével, a legutóbbi alapszakaszt megnyerő török Fenerbahcéval is.

Az élmezőnyben csütörtökön bemutatkozó győrieket az A-csoportba sorsolták, ahol a legutóbbi négyes döntőben is szerepelt Valencia - Honti Kata klubja - és az orosz Jekatyerinburg számít a két favoritnak. A nyitókörben épp az előbbi csapat látogat Győrbe. Füzy Ákos tanítványainál az ex-pécsi Nagy-Bujdosó Nóra a kapitány, a keretet erősíti a horvát válogatott Iva Ciglar, aki korábban már játszott Magyarországon, a Szeged együttesében, és ugyancsak onnan érkezett a ponterős Rasheed Rita is. Az új igazolások közül a legnevesebb Renee Montgomery, aki vasárnap pályára lépett Sopronban az amerikai válogatott tagjaként.

Az Euroliga lebonyolítási rendszere az új szezonra némileg megváltozik, és az eddigi évekkel ellentétben nem négyes, hanem nyolcas döntőt rendeznek majd. A finálé március 28. és április 1. között lesz.

A második vonalnak számító női Európa-kupában idén nem lesz magyar induló.

A csoportok:

A csoport:
UNI SEAT GYŐR, Valencia (spanyol), Galatasaray (török), Jekatyerinburg (orosz), Bourges (francia), Praha (cseh), Gdynia (lengyel), Aistes (litván)

B csoport:
UNIQA-EUROLEASING SOPRON, Fenerbahce (török), Salamanca (spanyol), Schio (olasz), Orenburg (orosz), Polkowice (lengyel), Tarbes (francia)

C csoport:
Taranto (olasz), Rivas Ecopolis (spanyol), Szpartak Moszkva (orosz), Kraków (lengyel), Kosice (szlovák), Brno (cseh), Gospic (horvát), BLMA (francia)

A magyar csapatok mérkőzései az első fordulóban:
szerda:
Uniqa-Euroleasing Sopron - Tarbes (francia) 18 ó
csütörtök:
UNI SEAT Győr-Valencia (spanyol) 18 ó