Márk
13 °C
28 °C

Dirk Nowitzki egy lépésre a Bayerntől

2011.10.14. 21:55

Életbe lépett az NBA-ben a lockout, a játékosok 100 napos kizárása, így egyre többen veszik az irányt Európa topklubjai felé. A Los Angeles Clippers játékosa, Chris Kaman és a Dallasé, Dirk Nowitzki is a hazájába jönne vissza, mindketten az idén élvonalba jutó Bayern München kosarasai lehetnek. A bajorok edzője, Dirk Bauermann elmondta, tárgyaltak kosarasok ügynökeivel, és már csak egy lépés választja el őket a szerződéskötéstől.

Ezzel már több tucat olyan játékos van, aki a lockout idejére más klubot keresett. A denveri Ty Lawson és a torontói Sonny Vidor Litvániában, a Zalgiris Kaunasban folytatja: „Hallottam, hogy a litvánok fanatikus kosárrajongók. Mikor ideértünk, megbizonyosodtam róla, hogy ez valóban így van.”

Lawson három csapattársa, Wilson Chandler, Kenyon Martin és J.R. Smith is Kínába igazolt. Ugyancsak a búsás fizetésért cserébe ment Ázsiába Dan Gadzuric (New Jersey) és Josh Powell (Atlanta) is.

A legtöbb légiós saját hazájában próbál szerencsét, így a Portland ausztrál játékosa, Patt Mills a Melbourne Tigersben, a 10 évével NBA-veterán orosz Andrej Kirilenko pedig hároméves szerződést kötött a CSZKA Moszkvával. Honfitársa, Tyimofej Mozgov a Denverből korábbi csapatához, a BK Himkihez ment.

Sokan fontosabbnak tartják a folyamatos játéklehetőséget, mint a fizetést. A portlandi Tony Parker például úgy igazolt a francia ASVEL-hez, hogy a francia minimálbérért, 1500 euróért kosarazik, sőt, a biztosítását is saját maga fizeti. Csapat- és honfitársa, Nicolas Batum a Nancy, míg az előző idényben a Charlotte-ban szereplő Boris Diaw a másodosztályú Bordeaux játékosa lett.

A spanyol Caja Laboral három NBA-játékossal egyezett meg. Az Euroligás csapatot erősíti a francia Kevin Seraphin (Washington), valamint Joey Dorsey (Toronto) és Reggie Williams (Golden State).

A spanyolok is hazatérnek, Rudy Fernandez a Real Madriddal tárgyal, a Gasol testvérek, Pau és Marc pedig napok óta a Barcelonával edzenek, szinte biztos, hogy mindhárman megegyeznek majd.

A montenegrói Nikola Pekovics korábbi klubját, a Partizan Belgrádot választotta, az olasz Danilo Gallinari pedig Denverből Milánóba költözött. Három török is hazájában talált új csapatot, Semih Erdin a Besiktas, Mehmet Okur a Turk Telekom, Ersan Ilyasova pedig az Efesben játszik. Deron Williams egyelőre nem tudott segíteni a Besiktason, csapata elbukta az Európa Kupa selejtezőjét.

A legnagyobb szenzáció Kobe Bryant klubváltása. A Los Angeles Lakers sztárja Olaszországba, a a Virtus Bolognába szerződött, ahol gyerekkorában élt, így folyékonyan beszéli a nyelvet.