Közel 4,5 milliárd forint áramolhat a magyar kosárlabdába

2011.10.18. 13:16

Közel 4,5 milliárd forint támogatásról döntött legutóbbi ülésén a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége, amely a társaságiadó-kedvezményből igénybe vehető támogatásokra beérkezett pályázatokat bírálta el.

Szalay Ferenc MKOSZ-elnök keddi közleményében az áll, hogy a teljes összegből egymilliárd forintot létesítményfejlesztésre, 700 milliót pedig a szövetség szakmai programjaira és az utánpótlás-válogatottak támogatására különítenek el.

A közlemény szerint több mint 150 sportszervezet adott be pályázatot, amelyeknek elbírálásakor az MKOSZ a stratégiai céljainak megfelelően előtérbe helyezte, hogy a cégek adóforintjai a minőségi utánpótlás-nevelést, a tömegesítést és a sportág népszerűsítését támogassák.

„A látványsportágak hatalmas segítséget kapnak a társasági adóból felajánlható támogatásnak köszönhetően - mondta Szalay, Szolnok fideszes polgármestere. Örömteli hír, hogy az eredetileg tervezettnél kétmilliárd forinttal több pénz áramolhat a következő hónapokban a kosárlabdába, ami még soha nem fordult elő. Az új törvények nagy nyertese az utánpótlás, a klubok és a nevelőműhelyek végre megteremthetik azokat a feltételeket, amelyek a magasabb színvonalú munkához elengedhetetlenek. A célunk az, hogy néhány éven belül már minőségi játékosok kerülhessenek ki az utánpótlásból, ez a sportág jövőjének az alapja.”

A közlemény kitér rá, hogy az MKOSZ elnöksége a hagyományosan magas szintű szakmai munkát végző műhelyek mellett kiemelten támogatta a Rátgéber Akadémia és a Dávid Kornél Kosársuli működését, de jutott támogatás a legkisebb sportegyesületeknek is.

Az MKOSZ elnöke közleményében jelezte, a sportágba áramló óriási jelentőségű források felhasználását a szövetség szigorú szakmai és számviteli elvek alapján fogja ellenőrizni.