Arvydas Sabonis a litván kosárelnök

2011.10.25. 10:11

Szűk egy hónappal azután, hogy szívrohamot kapott, a litván szövetség elnökévé választották Arvydas Sabonist, a balti ország valaha volt egyik legjobb kosarasát.

„A kosárlabda révén elismerik Litvániát világszerte, s a sportágnak köszönhetően egységesebb az ország” - nyilatkozott hétfői megválasztását követően a 2005-ben visszavonult, 46 éves olimpiai bajnok, akit idén választottak be a sportág legnagyobbjai közé, a Hírességek Csarnokába.

Sabonis azt a Vladas Garastast váltja az elnöki poszton, aki korábban edzője volt a válogatottnál és a Zalgiris Kaunas csapatánál. A korábbi kiváló kosaras az egyedüli elnökjelölt volt, és szándékát az után sem változtatta meg, hogy szeptember végén játék közben rosszul lett, s - amint az utóbb kiderült - szívrohamot kapott. A 221 centis Sabonis még a szovjet válogatott tagjaként lett ötkarikás aranyérmes 1988-ban, továbbá világ- és Európa-bajnok, majd hét idényt húzott le az NBA-s Portland Trail Blazersnél. A litván nemzeti csapattal két olimpiai harmadik helyet szerzett.