Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Az NBA-bérvita lezárására szólít fel Obama

2011.10.26. 22:49

Barack Obamát, az Egyesült Államok kosárrajongó elnökét is nyugtalanítja az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) zajló bérvita, és a fenyegetés, hogy esetleg a teljes szezon elmarad.

Jay Leno beszélgetős műsorában - helyi idő szerint kedden este - a politikus azt mondta: azt javasolja a játékosoknak és a tulajdonosoknak, hogy gyorsan egyezzenek meg egymással. Pozitív példaként a profi amerikaifutball-ligát (NFL) hozta fel - ott még azelőtt egyezségre jutottak a felek, mielőtt mérkőzéseket kellett volna törölni.

"Úgy  vélem, a tulajdonosoknak és a kosarasoknak is pontosan így kellene gondolkodniuk" - fogalmazott.

Az NBA-ben zajló bérvita miatt az idény alapszakaszának első két hetét már törölték, és továbbra sincs megállapodás. A harminc klub, illetve a játékos-szakszervezet képviselőinek álláspontja a múlt heti alkudozás során sem került közelebb.

Obama aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy esetleg a teljes idény áldozatául esik a vitának.

"Nem szabad elfelejteniük azt, hogy a sikerük alapja az a rengeteg ember, aki szereti a kosárlabdát. A sportág sokat fejlődött, de az ilyen leállások után sok idő telhet el addig, amíg behozza a lemaradást" - mondta az elnök.

Az alapszakasz november 1-én kezdődött volna az NBA-ben, ám az már biztos, hogy a november 14-ig kiírt összes meccs elmarad. A játékosok így összesen 170 millió dollártól esnek el. A vita főként az NBA évi 4,3 milliárd dolláros bevételének elosztásáról folyik. Mindkét fél 53 százalékot követel magának, a tulajdonosok legutóbb már beleegyeztek volna az 50-50 százalékos osztozkodásba is, de a kosarasok csak 52,5 százalékig csökkentették az elvárásukat. A játékosok emellett elfogathatatlannak tartják a klubtulajdonosok által kívánt, 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.

Közben a liga legnagyobb sztárjai - köztük Kobe Bryant, LeBron James, Dwyane Wade és Carmelo Anthony - bejelentették, hogy világ körüli turnéra indulnak október 30-tól november 9-ig. A hat állomás között szerepel London, Puerto Rico, Makaó és Ausztrália is. A költségeket egy atlantai üzletember állja, a kosarasok gázsija fejenként egymillió dollárig terjed, s a bevételek egy részét jótékony célokra ajánlják fel.