Klaudia
-4 °C
2 °C

Mégis lehet NBA-idény

2011.10.27. 10:45

Ismét tárgyalóasztalhoz ültek, majd óvatos derűlátással nyilatkoztak a felek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) zajló bérvitában, amely miatt már törölték az idény alapszakaszának első két hetét.

Az egyik New York-i szállodában szerdán 13 órán át folyt a múlt héten megfeneklett egyeztetés a harminc klub, illetve a játékos-szakszervezet képviselői között. Az amerikai sajtó pozitívumként értékeli, hogy a megszólalók lassú előrelépést emlegettek, továbbá hogy David Stern NBA-főigazgató - aki betegsége után ismét személyesen vett részt az alkudozásban - a várakozások ellenére nem húzott ki további találkozókat a versenynaptárból.

Az alapszakasz november 1-én kezdődött volna az NBA-ben, ám az már biztos, hogy a november 14-ig kiírt összes meccs elmarad. A játékosok így összesen 170 millió dollártól esnek el. A vita főként az NBA évi 4,3 milliárd dolláros bevételének elosztásáról folyik. Mindkét fél 53 százalékot követel magának, a tulajdonosok legutóbb már beleegyeztek volna az 50-50 százalékos osztozkodásba is, de a kosarasok csak 52,5 százalékig csökkentették az elvárásukat. A játékosok emellett elfogathatatlannak tartják a klubtulajdonosok által kívánt, 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.