Mégis elindulhat az NBA-szezon

2011.11.26. 11:01 Módosítva: 2011.11.26. 13:07

Az NBA-ben szereplő csapatok tulajdonosai és a játékosokat képviselő szakszervezet (NBPA) vezetői szombaton előmegállapodást kötöttek arról hogy december 25-én elkezdődne az NBA rövidített évadja, jelentette a CBS Sports. Ezzel véget érhet a 149 napja tartó lockout.

A 15 órán át tartó megbeszélés eredményét azonban még a 29 tulajdonos többségének és a szakszervezet 430 tagja közül is minden másodiknak jóvá kell hagynia, hogy hivatalosan is életbe léphessen.

David Stern, az NBA főigazgatója optimistán nyilatkozott, reményét fejezte ki, hogy elindulhat a rövidített szezon. A liga tervei szerint 66 meccses évadot játszhatnának le. A megállapodás a karácsonyi tévészerződések miatt is sürgetőbbé vált.

Technikai problémát jelent, hogy az NBPA a hónapban úgy döntött, feloszlatja magát, így a játékosok trösztellenes pert indíthattak két államban. Ezt most vissza kell vonniuk, és utána szavazhatnak.

Az idény eredetileg november 1-jén indult volna, de az elhúzódó bérvita miatt nem tudtak megállapodni a kezdésről, David Stern pedig júliusban elrendelte a játékosok kizárását (lockout). November 14-én a játékosok visszautasították a tulajdonosok ajánlatát, amely egy 72 meccses, december 15-én induló szezonról szólt. Azért is távolinak tűnt az egyezség, mert a játékosok a szakszervezet feloszlatásáról döntöttek, és Minnesota és Kalifornia államban is trösztellenes pert indítottak a tulajdonosok ellen a lockout miatt.

A csapattulajdonosok és a játékosok idén júniusban kerültek szembe egymással, amikor lejárt a korábbi megállapodás a bevételek megosztásáról. A tulajdonosok arra hivatkoztak, hogy alapvető változtatásokra van szükség, mert az előző szezonban 300 millió dollárt, és a korábbi években is rendre több száz millió dollárt buktak az előző, 2005-ben megkötött legutóbbi megállapodás alapján.

Az NBA 4,3 milliárd dolláros bevételeinek 57 százaléka a játékosoknál marad a régi megállapodás alapján, ehelyett fele-fele megoszlást tartottak volna indokoltnak. A játékosok ugyanakkor legfelejbb 52 százalékra vitték volna le saját részesedésüket. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartják a klubonként 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Korábban 1998. júliusa és 1999. januárja között egy másik lockout 204 napig tartott, amelynek a végén új kollektív szerződésről egyeztek meg.