Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Elkészült az NBA menetrendje

2011.12.07. 10:23

Bár a csapattulajdonosok és a játékosokat képviselő szakszervezet (NBPA) 11 napja kötött próbamegállapodása még aláírásra vár, kedden elkészült a bérvita miatt szünetelő észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) menetrendje.

A liga egy hete arról értesítette a klubokat, hogy a játékosok önkéntes alapon bemehetnek a július 1. óta zárva tartó edzőközpontokba gyakorolni-erősíteni, ezenkívül a csapatok tárgyalhatnak ügynökökkel, de péntekig - amikor elvileg indulnak az edzőtáborok - nem tehetnek ajánlatot, és nem köthetnek szerződést.

A 82-ről 66 mérkőzésesre rövidített alapszakasz a tervek szerint karácsonykor kezdődik, többek között a legutóbbi döntő újrajátszásával, a Dallas Mavericks-Miami Heat rangadóval. A címvédő texasi csapat másnap már Denver Nuggetset látja vendégül. A csoportkör április 26-ig tart, a döntő utolsó napja pedig június 26. lesz. A sűrített szezonban - amely eredetileg november 1-jén indult volna - az együttesek legfeljebb háromszor fognak egymás után három napon pályára lépni.

Az alkudozás központi vitatémája az évi 4,3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása volt: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket, a klubtulajdonosok azonban - a múlt szezonbéli, együttesen állítólag 300 millió dollárra rúgó veszteségeikre hivatkozva - ragaszkodtak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartották a klubonként 45 millió dolláros fizetési maximumot is. Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.