Végre elindul a csonka szezon

2011.12.25. 17:40 Módosítva: 2011.12.25. 17:48
December 25-én, az egyetlen igazi karácsonyi ajándékként elindul a megcsonkított NBA-szezon sok-sok izgalom után. Az alapszakasznál csak a holt- és előszezon érdekesebb: lock out, az NBA-főnök keresztbe feküdt a Lakersnek, New Yorkban érthetetlen csapatépítés zajlik, a Lakers elaludt, Kobe Bryant válik, a Clippers szuper erős lett. Pár hét alatt annyi minden történt, hogy csak kapkodtuk a fejünket, igyekszünk összefoglalni az előzményeket. Minden csapatra nem térünk ki.

A hosszan elhúzódó bérviták miatt beálló lock out után az NBA-szezon végre elindul. A 82 helyett csak 66 meccs lesz, de talán az eddigieknél is kiegyensúlyozottabb és töményebb bajnokságot kapunk.

A vita

A vita két legfontosabb pontja: évente 4,3 milliárd dollárnyi bevételből mennyit kapjanak a játékosok, mennyit a klubtulajdonosok, illetve a játékosok szerint elfogadhatatlan a 45 millió dolláros fizetési sapka (egy csapat összesen ennyit költhet a játékosaira: érdemes megnézni a Chicago Bulls rosterét, hárman is 12 millió dollár körül keresnek).

A játékosok jó sokáig várták, hogy a szakszerveztük aláírja a kollektív szerződést, volak pillanatok, amikor már nemcsak a szurkolók, hanem a játékosok is feladták a várakozást. Kobe Bryant havi kétmillió dollárért jött volna Olaszországba, a bajnoki döntő MVP-je, Dirk Nowitzki Münchenbe ment volna, a törökök több NBA-játékost is leigazoltak, vagyis minden idők egyik legerősebb Euroligája jött volna össze. Néhányan Kínában próbálkoztak.

Az 1998-99-es szezonból csak ötven meccset játszottak le, óriási károkat okozott a ligának, most ezt nem engedhették meg maguknak. Összesen hatvanhat meccs lesz: az alapszakasznak április 26-án van vége, a döntő utolsó meccse június 26.

A szezon legnagyobb esélyesei a fogadóirodák szerint a Miami Heat, a Los Angeles Lakers és a Chicago Bulls. Szerintünk a Miami és a Chicago a fő esélyesek, a Lakers csak akkor kerülhet szóba, ha sikerül nekik egy nagy igazolás (Dwight Howardot szeretnék nagyon az Orlando Magicből). A meglepetéscsapatok között az Oklahoma City Thunder és a Los Angeles Clippers jöhetnek szóba nálunk, ez utóbbi pár nap alatt néhány igazolás miatt nagyon erős lett.

A kicsik nagyok lesznek

Az NBA, ahogy az NFL is, egy nagyon igazságos rendszer. Alapvetően úgy épül fel a draftoknak és fizetési sapkáknak köszönhetően, hogy ne jöhessenek létre csak a pénz miatt hosszú évekre kiemelkedő csapatok (ld. Real Madrid), ún. dinasztiák. Egyenlőek legyenek a csapatok, mert nem egy-egy nagy csapatot kell eltartani, hanem egy rendszert, és az csak akkor lehetséges, ha biztosítjáák a folyamatos körforgást. Ha valaki megnézi a Brad Pitt főszereplésével készült Pénzcsináló című filmet, akkor megtudhatja, hogyan épülnek fel small marketek és big marketek. A ligának összességében nem jó, ha néhány nagy csapat uralja a bajnokságot: a kis csapatok nem tudják eltartani játékosaikat, csarnokaikat, ráadásul két részre hullik szét a bajnokság, alig lesznek izgalmas meccsek. Most mégis ilyesi történik.

Két éve kezdődött az NBA nagy átalakulása. Ekkor már mindenki tudta, hogy a liga legfontosabb játékosai közül néhányan szabad ügynökké válnak. Még a 2010-es szezon előtt Lebron James Miamiba igazolt Chris Bosh-sal Dwayne Wade mellé, szezon közben Carmelo Anthony Chauncey Billupsszal New Yorkba Amare Stoudemire mellé, így jöhetett létre két kiemelkedő keret. Két fontos piac kapott így szinte verhetetlennek tűnő csapatot.

Dwyane Wade, LeBron James és Chris Bosh
Dwyane Wade, LeBron James és Chris Bosh
Fotó: Mike Ehrmann

Az európai focival ellentétben az amerikai kosárlabdában nem annyira kedvelik, hogy több all star-játékos összeálljon, Lebron James Miamiba igazolásánál Michael Jordan szólt be, hogy ő sem játszott együtt Magic Johnsonnal.

A kicsi és a nagy célpont

A mostani átigazolási időszak két legfontosabb célpontja a New Orleans Hornets kifejezetten remek, jól passzoló és sokat dobó irányítója, Chris Paul, valamint az Orlando Magic Supermanje, Dwight Howard lettek. Előbbi leigazolt, utóbbi még kivár, az átigazolási piac márciusban zár.

David Stern
David Stern
Fotó: Patrick Mcdermott

A legjobban a Los Angeles Lakers, a Los Angeles Clippers, a New York Knicks és  New Jersey Nets mocorogtak a játékospiacon. Épp csak elindult hivatalosan a szezon, a Lakers bejelentette, hogy egy három csapatot érintő ügyletben megválik többszörös bajnokától, a tavaly a legjobb hatodik embernek választott Lamar Odomtól és centerétől, a spanyol válogatott Pau Gasoltól, hogy előkészítse a pályát Chris Paul érkezéséhez. Az irányító leigazolását sportszakmai és üzleti szempontok is indokolták: Derek Fisher öreg, Kobe Bryantnek szüksége van vérfrissítésre, sőt plusz pontokra is az 1-es posztról, valamint csak így lehettek volna versenyképesek. Az üzletet a liga mindenható ura, a komisszár, David Stern furta meg, mert az NBA a tulajdonosa a Hornetsnek, miután a 2010-es rossz anyagi helyzet miatt bevásárolta magát. Stern nem akarta, hogy még jobban megerősödjön az amúgy is erős Lakers. A döntés botrányt kavart, a komisszárnak nem szabadna beavatkoznia ilyen mélységben a New Orleans ügyeibe akkor sem, ha tulajdonos.

Chris Paul némileg váratlanul így a kisebbik Los Angeles-i csapathoz, a Clippershez volt kénytelen igazolni, ahol az a Blake Griffin a húzóember, aki 22,5 pontot dobott tavaly átlagban, a zsákolóversenyen pedig átugrott egy autót. Paul, Griffin és a rendkívül fontos DeAndre Jordan mellé ráadásul megvették Caron Butlert, és a Detroit Pistonsszal bajnokságot nyerő irányítót és dobógépet, Chauncey Billupsot, amivel a bajnokság egyik legerősebb csapatává váltak. A várakozások és elvárások is nagyok így. Az előszezonban oda-vissza megverték a Lakerst, bár Kobe Bryant csak az első meccsen játszott, a másodikon sérült csuklója miatt nem.

000 135861108
Fotó: Stephen Dunn

A Los Angeles Lakersnél mindeközben óriási dráma van. Phil Jackson a szezon végén visszavonult, a helyére azt a Mike Brownt szerződtették, aki nem sok mindenre volt képes Lebron Jamesszel a Cleveland Cavaliersben annak idején, csúnyán elbukták a döntőt. Brown szakítani fog a Lakers elmúlt időszakának játékfelfogásával (triangle offense), minden hangsúlyt a védekezésre helyez.

A Lakers túl nagy csapat ahhoz, hogy ne akarjon bajnokságot nyerni, amit a jelenlegi idős kerettel nem nagyon tud megtenni, ahogy az előző szezonban ezt láttuk is. Az eddigi pár hétben az alapjátékosokat kezdték ki. Elküldték Lamar Odomot, majdnem költözhetett Houstonba  a világ- és Európa-bajnok Pau Gasol.

Lamar Odom Dallasba, a jelenlegi bajnokhoz igazolt, megerősítve egyfelől ott a magas posztokat, másfelől a védekezést. Az épp uralkodó bajnok megszerezte a veterán Vince Cartert.

Lamar Odon
Lamar Odon
Fotó: Tim Sharp

Miért engedte el a Lakers egyik legjobbját riválisához, és miért akarja elengedni meghatározó játékosát, Gasolt? A nagyobbik Los Angeles-i csapatnak egy emberre van szüksége, az orlandói Dwight Howardra, aki elkívánkozik a Magicből, mert nem tudnak továbblépni, ráadásul sokat panaszkodott, hogy nem figyelnek rá eléggé. Howardot a Lakers mellett a New Jersey Nets is nagyon akarja. Howardért a Magic Andre Bynumot és Pau Gasolt kérné. A rövidített idényben márciusig lehet játékosokat cserélni.

A Nets csendben építkezik. A  két tulaj, a rapsztár Jay-Z és az orosz milliárdos, a Forbes szerint a világ 32. leggazdagabb embere, Mikhail Prokhorov csapata igazán nagy akar lenni. Tavaly Lebron Jamest akarták megvenni, majd Carmelo Anthonyt és Deron Williamst is elvitték volna, mert a pénz nem probléma. Az első nem amerikai klubtulajdonos, Prokhorov pár hete bejelentette, hogy szívesen lenne Oroszország elnöke, Putyin ellen is elindulna.

Prokhorov pár hete bejelentette, hogy szívesen lenne Oroszország elnöke
Prokhorov pár hete bejelentette, hogy szívesen lenne Oroszország elnöke
Fotó: Dmitry Kostyukov

A szezon egyik esélyeseként beszélhetünk megint a Jordan-era után szerényen és ügyesen újjáépített Chicago Bullsról. Náluk a stabilitás megteremtése a legfontosabb, hiszen tavaly 62-20-szal zártak: a korábbi draft első választottjának, később az év újoncának, az előző szezon legértékesebb játékosának választott Derrick Rose-nak a szerződését 94 millió dollárért öt évre meghosszabbították. Carlos Boozer, Joakim Noah és Luol Deng tehát maradt, a fixen teljesítő bedobót, Richard Hamiltont megvették, Tom Thibodedeau edző készülhet a csodára idén.

New York minden major sport kedvence helye, a kosárlabdában annak ellenére nem sikerül évtizedek óta semmi maradandót létrehozni, hogy Spike Lee még mindig nagy lelkesedéssel jár ki a meccsekre. Tavaly leigazolták Carmelo Anthonyt Amare Stoudemire mellé. Pár héttel a rajt előtt elküldték a remek szervezőt és pont dobót, Billupsot, a helyére a valaha kreatív és gyors, mára szürke és motiválatlan megélhetési játékossá váló Mike Bibbyt igazolták le, valamint megvették a bajnok Dallasból Tyson Chandlert, a Cavs-ból a hipster Baron Davist. Anthony nyilatkozata szerint Kenyon Martint is szívesen látnák New Yorkban. Nagyon fura csapatépítés zajlik, mi nem is látjuk, mi következhet a történésekből.

Karácsonyi ajándék

A karácsony az amerikai kosárlabda-bajnokság hagyományosan fontos időpontja (az amerikai fociban a Hálaadás napja ilyen), ilyenkor rendszeresen kiemelt rangadókat rendeznek, idén meg szezonnyitó is egyben. Nagy rangadók lesznek: megismétlik a tavalyi döntőt, a Dallas-Miamit (dec. 25., 20:30, Sport1), lesz Boston-New York, Orlando-Oklahoma és Chicago-Lakers (dec. 25., 23:00, Sport1) is.

A kiemelt jellege és a nagy rangadók miatt mindig különleges dolgok születnek ezen az estén. A Slam összegyűjtötte a legjobb tejesítményeket:

1961: Wilt Chamberlain 59 pontot és 36 lepttanót szedett a Knicks ellen.

1987: Dominique Wilkins 45 pontot vállalt a Philadelphia ellen.

1992: Michael Jordan 42 pontot dobott New Yorkban.

1993: Charles Barkley a Houston ellen dobott 38-at, szedett 18 lepattanót.

1994: Scottie Pippen kihasználta, hogy Jordan épp visszavonult, 36 ponttal és 16 pattanóval lett a meccs hőse a New York ellen.

2002: Tracy McGrady 46 pontot dobott a Detroit Pistons ellen magicesként.

2006: Dwayne Wade 40 pontot dobott és 11 gólpasszt adott a Lakers ellen (Bryant csak 16-ot vállalt).

2010: Lebron James már a Miami Heat játékosaként tripla-duplát ért el: 27 pont, 11 pattanó, 10 gólpassz.