Fotósra ütött a kosárbíró Szegeden

2012.02.20. 22:12

A vendég Falco végig nagyon szoros meccsen, drámai utolsó negyeddel 85-83-ra legyőzte vasárnap Újszegeden az SZTE-Szedeákot a férfi NB I. A csoportjában.

Lefújás után elszabadultak az indulatok, a hazai közönség nem tudta elviselni a szerintük részrehajló bíráskodást, Valovics István játékvezető pedig a levonulás közben odalépett a szegedma.hu fotósához, és ráütött Gémes Sándor fényképezőgépére.

„Végeztem a munkámat, ahogy a bírók vonultak le, hátrálva mentem előttük. Nem toltam a játékvezető arcába a gépet, nem mentem be az intim szférájába. Láttam, hogy lendül a keze, hallottam, ahogy azt mondta, 'Ne engem fényképezzen!', és éreztem, hogy valaki ráüt a gépemre. Hátraugrottam, megtapostam az egyik Falco-kosarast, aki káromkodott is. Ilyennel még nem találkoztam, a játékvezető ezt nem teheti meg. Voltak vitatható ítéletek a meccsen, szerintem a bírók is a hangulat hatása alá kerültek."

Gémes nem akar lépéseket tenni az ügyben, de elvárna egy bocsánatkérést. Valovics szerint nem történt inzultus, a játékvezető kissé értetlenül áll az ügy előtt, miután szerinte ő csak eltolta a fotós gépét, aki túl közelről készített róla képeket. A bocsánatkéréssel kapcsolatban azt mondta, ha személyesen találkozna a fotóssal, biztosan elnézést kérne, de hivatalosan, írásban ennek egyelőre nem érzi szükségét.

Az újságot üzemeltető cég az ütés miatt hivatalosan is panasszal élt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél, az ügy kivizsgálását kérik. Faragó András, a szövetség sajtófőnöke elmondta, hogy a panasz megérkezett, a versenybizottság tud róla. Az érintett játékvezető nem nyilatkozhat, az esetet a versenyiroda fogja feldolgozni.

Bodnár Péter, az MKOSZ ügyvezető igazgatója (aki maga is játékvezető volt) elmondta, hogy a játékvezetői jelentések még nem érkeztek meg a vasárnapi meccsről, azokat legkésőbb kedden megkapják. Ha bebizonyosodik, hogy a bíró szabályt sértett, az MKOSZ legkésőbb csütörtökig fegyelmi eljárást kezd.

A szombathelyi Falco vezeti a 14 csapatos bajnokságot, az SZTE-Szedeák a 11. helyen áll.