Még mindig nem gondolok az NBA-vel

2012.03.10. 15:07
Hanga Ádám augusztus óta játszik a Manresában, és mutat egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt. Csapata akár a legjobb nyolc közé is bekerülhet a spanyol bajnokságban. A San Antonio Spurs által draftolt játékos sorsát az NBA-csapat is figyelemmel követi, amerikai szaklap is elemzi játékát.

Pár napja a projetspurs.com honlapon számoltak be a magyar kosarasról és lehetőségeiről. A cikk megjegyzi, hogy ugyan Hanga statisztikája (meccsenként hét pont, 2,6 assziszt és három lepattanó, valamint 18 percnyi játék) nem kiemelkedő, de sok európai játékostól eltérően bátran próbálkozik a hárompontos vonalon kívülről is.

Hanga 1
Fotó: Joaquim Alberch

Úgy vélik, Hanga még egy évet Európában erősödhet, és az austini edzőtáborban is újra részt vesz, mielőtt valóban a Spurs játékosa lehet. De megjegyzik, ha a posztján játszó Manu Ginobili a visszavonulás mellett dönt, két éven belül Spurs játékos lehet Hanga.

Még sok a teendő, de jó úton halad

„Magában már azt nagy dolognak tartom, hogy ismét beszámoltak Ádám teljesítményéről ezen a weboldalon. A Spurs figyelemmel követi fejlődését, illetve a Manresánál is érdeklődnek időnként, de ez az ilyen esetekben része ez az eljárásnak. Ádám fizikai erősítésre nagy hangsúlyt fektet a Manresa, de a játék több elemében is sokat fejlődött. Gondolok itt elsősorban a védekezésre, persze sok még a teendő, de jó úton halad. Legutóbb a spanyol Király-kupa hétvégéjén találkoztam a klub elöljáróival, ahol ismét elmondták, hogy nagyon elégedettek Ádám hozzáállásával. Külön kiemelték, hogy a szurkolók is nagyon kedvelik. Az a cél, hogy a szezont hasonló jó eredménnyel zárja a klub és Ádám is. Ha mindezeknek köszönhetően meghívást kapna a nyári táborba az Egyesült Államokba, az külön öröm. Akkor azon fogunk, dolgozni, hogy itt is megállja a helyét. De addig még több fontos meccs vár rá Spanyolországban” - nyilatkozta Lóránt András, Hanga menedzsere.
IMG 5500 (2)
Fotó: Joaquim Alberch

„Jól esik, hogy figyelnek rám, de túl nagy jelentőséget nem szabad tulajdonítani neki, még mindig nem gondolok igazán az NBA-vel. Az a feladatom, hogy a Manresával legyek minél jobb. Ha lesz lehetőségem, akkor nyáron persze újra elmegyek a Spurs edzőtáborába, de ebbe még a válogatott programja is beleszólhat” - nyilatkozta Hanga a róla szóló cikkről.

A válogatottban számítanak is rá, az új szövetségi kapitánnyal, Rátgéber Lászlóval a spanyol Király-kupa negyeddöntőjén találkoztak. Túl sokat nem tudtak beszélni, de annyit azért mondott a kapitány, olyan kosarasokra van szüksége, akik szívből játszanak és örömmel vállalják a munkát az edzőtáborban. Hanga úgy véli, a válogatott magja adott, a többi már Rátgéber feladata lesz, és hogy a legismertebb magyar kosaras, az NBA-t is megjárt Dávid Kornél lesz a kapitány segítője, még jobbá teheti őket. Motivációjuk lesz elég, mindegyikük bizonyítani szeretné, hogy annál sokkal jobb a csapat, mint amit a tavalyi Eb-pótselejtezőkön mutatott.

Hanga egyre többet játszik a Manresában, többször volt már húzóember is. „Nagyon jól érzem magam a csapatban, azt hittem, hogy sokkal kevesebb lehetőségem lesz játszani. Részben a sérüléshullámok is közrejátszottak, hogy több szerepet kaptam, de mióta teljes a csapat azóta is számítanak rám. Az edzőnk mindenkinek megtalálta a helyét, már miattam is forgatja a csapatot.” Ezt bizonyítja az is, hogy Hanga már a kezdőben is helyet kapott, nemcsak csereként játszott.

Az amerikai értékelésben is felsorolt számokon Hanga szívesen javítana, de túl nagy jelentőséget nem tulajdonít neki. „Önkéntelenül figyelem a statisztikáimat, de most sokkal fontosabb, hogy a csapat jól szerepeljen. És a kevesebb pontra az is magyarázat, hogy nincs is annyi lehetőségem dobni, négy mérkőzésen irányítóként játszottam, azon a poszton pedig nem a kosárdobás az elsődleges feladat.  A lényeg az, hogy sokat fejlődött a játékom, agresszivitásban, védekezésben, és fizikailag is sokat erősödtem.”

A kosarassal, mint mindenkivel a csapatból, külön is foglalkoznak. Hanga a távoli dobásokat gyakorolja leginkább. „Még mindig több önbizalomra lenne szükségem ezen a téren, mert edzéseken betalálok, de a meccseken még mindig nem jön össze úgy a dobás távolról, ahogy azt én szeretném. Ugyanúgy vállalkozom élesben, ha ritmusból jönnek a labdák, törekszem arra, hogy sikerüljön konzisztensen eredményesnek lenni ezekből a kísérletekből” - írta kezdo5.hu-n naplójában.

D  FO20110701038
Fotó: Földi Imre

A Manresa jelenleg a spanyol bajnokság kilencedik helyén áll, ez jobb is, mint amit előzetes célként kitűzött a csapat maga elé. „A bennmaradást tekintjük elsődleges feladatnak, de most a nyolcas play-off is elérhetőnek tűnik. A szurkolóink elvárásai is egyre magasabbak, de próbáljuk azért tudatosítani bennük, mérkőzésről mérkőzésre készülünk, nem play-offon van a hangsúly. Nagyon szoros a mezőny, így ha nem jön össze a legjobb nyolc, az sem feltétlen kudarc.”