Kosárbravúr: a Szolnok bejutott az Eurochallenge-kupa négyes döntőjébe

2012.03.20. 20:18

A Szolnok bravúros győzelmet aratott a lett Ventspils csarnokában a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa két sikerig tartó negyeddöntőjének harmadik, utolsó mérkőzésén, így 2-1-re megnyerte a párharcot, és bejutott a négyes döntőbe, ezzel  az utóbbi évek legnagyobb magyar férfi kosárlabdasikerét érte el.

A szolnokiak a Lettországban múlt kedden elszenvedett 82-63-as vereség, majd a két nappal későbbi 82-76-os hazai győzelem után újabb ki-ki mérkőzésre készültek, hiszen a győzelem a négyes döntős részvételthozta volna.

Pór Péter csapata a párharc előző két felvonásához hasonlóan jól kezdtek, ám 12-10 után a lettek egy 12-0-ás rohammalmegléptek . A folytatásban a magyar bajnok Báder és Mills kosaraival öt pontra csökkentette hátrányát (29-24), ám hamarosan tíz pont lett a különbség, majd a félidőre ismét közel kerültek a Tisza-partiak (38-34).

Térfélcsere után a vendégek 44-37-nél egy 8-0-ás sorozattal kezdtek, Horváth két triplát is bevágott, ezzel - 7-9 óta először - a magyarok átvették a vezetést. Sőt, a 29. percben már öt pontra meglépett az Olaj, az utolsó játékrész 50-52-ről indult. A lettek négy perc múlva érték utol a Szolnokot (60-58), de két perccel a vége előtt már ismét a fantasztikusan küzdő Pór-csapatnál volt az előny (65-71). Egy perc volt hátra, a megzavarodott hazaiak eladták a labdát, Nikolov pedig bezsákolta, ekkor 67-73 volt az eredmény.

A hátralévő időben a magyarok - akik tavaly a csoportkör után estek ki - alig rontottak a büntetővonalról, így hallatlan izgalmak közepette kiharcolták a részvételt a négyes döntőben.

Pór Péter vezetőedző: „Még nem fogtam fel a történéseket, holnapra lesz ez a meccs szép emlék, de természetesen nagyon boldog vagyok. Az első meccshez hasonlóan rosszul kezdtünk, de a félidőig sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe, aztán a nagyszünet után a fiúk megérezték, hogy van keresnivalójuk, miközben az ellenfél - amely tavaly is a négy közé jutásért játszott - kapkodott, elbizonytalanodott. A korábbi meccsekkel ellentétben most 3-4 olyan játékos is akadt, aki extrákkal segítette a csapatot. Ami a négyes döntőt illeti, azt hallottam, hogy a szolnoki csarnok nem felel meg az előírásoknak, így nem lehet benne Final Fourt rendezni, de most egyelőre foglalkozzunk azzal, hogy március közepén még van magyar férfi csapat a nemzetközi porondon. Óriási előrelépés ez a magyar kosárlabdasport számára!"

A Final Four április 27-29-én lesz az egyik résztvevő otthonában, a Szolnok mellett eddig a török Besiktas és a francia Chalon harcolta ki a részvételt. A magyarok elődöntős ellenfele - az európai szövetség honlapja szerint - az isztambuli csapat lesz.

Negyeddöntő, 3. mérkőzés

Ventspils (lett)-Szolnoki Olaj 78-82 (24-13, 14-21, 12-18, 28-30)
a magyar csapat legjobb dobói: Trotter 20, Horváth 15, Mills 13, Nikolov 13
Továbbjutott: a Szolnok, 2-1-es összesítéssel.