Michael Jordannek nem ilyen 23-asa volt

2012.04.28. 10:56
000 GYI0062378065
Fotó: Streeter Lecka

Minden idők legrosszabb NBA-idényét produkálta eddig a Charlotte Bobcats, győzelmi mutatója alig több tíz százaléknál, zsinórban 23 mérkőzést veszített. A tulajdonos Michael Jordannek eddig egészen másról volt emlékezetes ez a szám, a legendás játékos a Chicago Bulls-ban 23-as mezben érte el legnagyobb sikereit.

Jordan így minden idők egyik legjobb NBA-játékosaként hat bajnoki címet és öt legértékesebb játékos (MVP) címet birtokol, a győzelmi listát most a legrosszabb csapat gazdája címmel csúfítja el.

A Bobcats a lockout miatt rövidebb szezonban 0,106-os mutatóval zárt, 7 győzelme mellett 59 vereséget hozott, az eddig leggyengébb teljesítmény 39 évvel ezelőtt a Philadelphia 76ers nyújtotta, 0,110-es mutatóval.

A csapatnak még ezen kívül is van szégyellni valója, a ligában a dobott pontok számában is sereghajtó, és szinte ebből következően a dobószázaléka is a leggyengébb. De nemcsak a támadással voltak gondjaik a játékosoknak, a 22 több mint 20 ponttal elveszített mérkőzés azt mutatja a védekezés sem az erősségük.

Jordan 2006-ben lett a Charlotte kisebbségi tulajdonosa, majd 2010-ben övé lett a nagyobb részesedés. Kritikusai azt vetik a szemére, hogy meggondolatlan személyi döntéseivel saját klubját teszi tönkre. Sorra adta-vedte, cserélte a játékosokat a piacon, de a csapat nem tudott igazán megerősödni. Sőt volt néhány igazán nagy melléfogása is, mint Kwamre Brown vagy Adam Morrison megszerzése.

„Amióta a csapat tulajdonosa vagyok, azt hiszem üzletileg sikereket értünk el. Nagyon nehéz döntést kellett hoznunk, amikor eladtuk a tehetséges játékosokat. Idén nem jelentkeztek új tehetségek, de ez nem ok arra, hogy hátat fordítsak a tervemnek" - mondta Jordan.

000 137018834
Fotó: Streeter Lecka

2010-ben a Bobcats ugyan a rájátszásba jutott, de képtelen volt mérkőzést nyerni, az Orlando Magic sima 4-0-val elintézte. Jordan ekkor úgy döntött, hogy újraépíti a csapatot. Ezt azzal kezdte, hogy megszabadult hat legjobbnak tartott játékosától. Stephen Jackson, Gerald Wallace, Raymond Felton, Boris Diaw, Nazr Mohammed és Tyson Chandler egyaránt távozott.

Jordan állította, flexibilisnek kell lenni, de a csapatépítés a mostani eredmények ismeretében nem sikerült túl fényesen, a Bobcats csak mélyebbre süllyedt. A mostani szezon kezdetén is optimista volt, próbaévként ment neki, de ilyen mélyrepülésre ő sem számított.

Egykori ellenfele, Charles Barkley szerint az jelentheti a fő problémát, hogy a játékosként legnagyobb Jordannek senki nem mer ellentmondani a környezetében, és rossz döntéseinek is helyeselnek.