Nyolcan már kijutottak a női kosár Eb-re

2012.07.12. 11:50

Bár az utolsó forduló még hátravan, nyolc válogatott már kijutott a jövő évi női kosárlabda Európa-bajnokságra, a fennmaradó két hely egyikéért a magyarok is versenyben vannak.

Az európai szövetség honlapja szerint az öt csoportból már csak kettőben van kiadó hely a franciaországi Eb-re, ahová az ötösök első két helyezettje utazhat.

A magyar érdekeltségű A csoportból a jelenleg éllovas fehéroroszok már Eb-indulók, a másik továbbjutóról a szombati Ukrajna-Magyarország találkozó dönt. Ha Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese nyer Juzsnijban, akkor az Eb-kvóta mellett a csoportelsőséget is megszerzi, ha viszont kikap, akkor nem jut tovább, mivel a pontegyenlőség esetén számító egymás elleni összevetésben az ukránok a jobbak.

A B jelű ötösből Montenegró már kijutott, a másik helyért Szerbia és Lengyelország küzd. A C csoportból Szlovákia és Litvánia, a D-ből a nemrég még másodosztálybeli Svédország és Spanyolország, az E-ből pedig Olaszország és Lettország a továbbjutó.

A 16 csapatos Eb-n selejtező nélkül szerepel majd a rendező Franciaország mellett az olimpiai résztvevő Oroszország, Törökország, Nagy-Britannia, Horvátország és Csehország.

Az A csoport állása az utolsó játéknap előtt:
1. Fehéroroszország 14 pont/8 mérkőzés
2. MAGYARORSZÁG 12 /7
3. Ukrajna 11/7
4. Izrael 10/7
5. Portugália 7/7