Nem lehet 100 millió dollárért bajnokcsapatot venni?

2012.11.05. 10:20 Módosítva: 2012.11.05. 10:23
Lehet egy nyár alatt bajnokcsapatot vásárolni Los Angelesben? Van értelme utolsó pillanatban túladni az előző szezon egyik legjobbján? Megtörhető a Miami Heat és Lebron James fölénye? Tényleg szoríthattunk egy magyarért? A nyár megint különlegesen izgalmas volt az amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA).

Látszólag nem történt semmi izgalmas azután, hogy a Miami Heat megnyerte a bajnokságot nyáron az Oklahoma City Thunder ellen. Lebron James megszerezte első bajnoki címét, illetve őt választották a döntő legjobbjának. Pár héttel később a két rivális már egymás mellett játszott az amerikai válogatott színeiben a londoni olimpián. Az olimpia nagy kérdése volt, hogy az 1992-es Dream Team, vagy a 2012-es csapat-e a jobb: persze ezt Kobe Bryant vetette fel. Később egy másik fontos kérdés is akadt: túl tudja-e szárnyalni Lebron James Michael Jordant, mire Phil Jackson azt mondta, hogy igen.

A szünidőben minden kosaras boldogan táncolta a Gangman Style-t Dwight Howardtól a Golden State Warriorson át Blake Griffinig. A liga hozott egy szabályt a színészek ellen (Flopping Rules), vagyis mostantól nem lehet rájátszani a faultokra. Jalen Rose elismerte, hogy szándékosan okozott sérülést Kobe Bryantnek évekkel ezelőtt, a Hírességek Csarnokába beválasztott Reggie Miller pedig bevallotta, hogy ellökte annak idején Michael Jordant. Sőt megrajzolták képregényben, ahogy Lebron James zombikkal és öregekkel is bajnokságot nyer már játékos-edzőként, majd a DNS-éből játékosokat kezdenek gyártani.

Bajnokcsapatot gyártanak

A nyugodt nyarat végül az Orlando Magicből mindenképpen elvágyó Dwight Howard körüli hercehurca zavarta meg. Az amerikai sportsajtóban csak Dwightmare-nek nevezett szappanopera végül azzal zárult, hogy Howardot megvette a Los Angeles Lakers. A Kobe Bryant vezette csapat ráadásul megvette a Phoenix Sunstól a veterán irányítót, Steve Nash-t. Bryant gyorsan kijelentette, ez az ő csapata, bárki bármit gondol, viszont egy szép nap átadja Howardnak az atombomba indítókulcsát.

Bajnokcsapatot építettek úgy, hogy csak a kezdő ötös az idei szezonban nyolcvan millió dollár felett keres, így a liga legdrágább csapatává váltak. A fizetési sapkát csúnyán túllépő csapatnak nem kell aggódnia, egyes számítások szerint még így is 30 millió dolláros nyereséggel zárják az idényt majd. Ezután különösen szórakoztató volt, hogy előbb nyolc vereséggel kezdték a nem túl fontos előszezont, majd három vereséget gyűjtöttek be, Steve Nash pedig komolyan lesérült. Végül összekaparták az első győzelmüket a gyenge Detroit Pistons ellen vasárnapról hétfőre virradóra.

A Lakershöz kapcsolódik a nyár jelentős magyar vonatkozású híre is: sokáig szurkolhattunk a 222 centis Somogyi Gergőnek, aki előbb az NBA nyári ligájában játszott, majd Kobe Bryanttel és Dwight Howarddal elkezdte a felkészülési időszakot is. Sajnos nem ajánlottak neki végleges szerződést. (Interjúnk vele.)

Szakítás, csapkodás, dráma

Az ilyen nagy csapatépítkezések mellett szinte elhalványul, hogy Bostonban barátságok mentek tönkre, és tányérokat vágtak egymáshoz a szerelmesek, mint Michael Douglasék A rózsák háborújában. Történt, hogy Ray Allen a Celtics-ből eligazolt a legnagyobb riválishoz, a Miami Heathez. Kevin Garnett olyannyira zokon vette ezt a szakítást, hogy kitörölte telefonjából Allen számát, minden kapcsolatot megszakított vele, majd a Miami-Boston szezonnyitón nem fogott vele kezet. Azt mondta, hogy próbált természetesen viselkedni, de meglátta a régi csapattársát és barátját az ellenség mezében, és nem tudott. Allent ez nem különösebben izgatja, remek játékkal alkalmazkodik új szerepéhez a Miamiban, legutóbb a Denver Nuggets ellen meccsnyerő hármast dobott.

A Miami egyébként Ray Allen mellett Rashar Lewist vette meg. Mindketten jó hármasdobók, amire nagy szükségük van két olyan játékos mellett, mint James és Wade, akik ösztönösen támadják a gyűrűt. Wade lábát megműtötték, jól van, Lebron James pedig nyáron megcsinálta, amire csak Michael Jordan volt képes: egy nyáron nyert bajnokságot, lett MVP és olimpiai bajnok.

Az idei bajnokság alapvető kérdése, hogy ki tudja majd megverni a Miami Heatet. Ha nagyvonalúak vagyunk, akkor akár tíz csapat is szóba kerülhet, de nem vagyunk, így mi négy csapatot tartunk igazán komoly ellenfélnek, viszont korábban 22 kérdést fogalmaztunk meg az idei szezonra nézve, annyira nyitottnak tűnik a bajnokság sok helyen.

Ki nyerheti a bajnokságot?

10. New York Knicks: azt sem tudják, mit játszanak, Carmelo Anthony jópofa srác, de öregek.

9. Chicago Bulls: szerencsétlen Derrick Rose egyik évben a liga legjobbja lett, majd annyi sérülése volt, hogy alig tudott játszani. Végül a rájátszásban a térde annyira szétment, hogy kérdéses, fog-e játszani idén. Addig érzelmes dokumentumfilmeket csinál az Adidasszal.

8. Dallas Mavericks: Dirk Nowitzki utolsó lehetősége. A 34 éves játékos lába már nem bírja, de Elton Brand és OJ Mayo érkezése új lendületet hozhat.

7. Brooklyn Nets: Deron Williams, Joe Johnson és Gerlad Wallace alkotják a külső sorukat, ami nagyon erős.

6. Los Angeles Clippers: Chris Paul és Blake Griffin zseniálisak tudnak lenni együtt, Deandré Jordan felnőni látszik melléjük. A kispadra igazoltak sok öreget, például a kicsit elhízott Lamar Odomot, vagy a még mindig ügyes Grant Hillt.

5. San Antonio Spurs: nekik is az utolsó rohamuk lehet ebben a felállásban (Duncan, Parker, Ginobili) a liga egyik legjobb edzőjével, Gregg Popovich-csal, akit sokan a válogatott edzőjének is szeretnének. Tavaly 50-16-os győzelmi mutatóval zártak, a rájátszásban kisöpörtek két csapatot, majd leolvadtak, ahogy az angol mondja.

4. Boston Celtics: a liga egyik legérzelmesebb csapatával van dolgunk. Ray Allennel való szakítás után az irányító, Rajan Rondo volt dühös a világra. Paul Pierce elérzékenyült, hogy az öregek még itt maradtak, de vettek egy elég hosszú kispadnyi értékes játékost, köztük Jason Terryt és Leandro Barbosát.

3. Oklahoma City Thunder: az NBA egyik legszimpatikusabb csapata, futnak, küzdenek. A tavalyi szezonjuk a sok fiatal játékosból álló csapatnak az összetartásról és barátságról szólt, ezért tűnik nagyon fontosnak, hogy elküldték James Hardent. Prózai oka volt a döntésnek, nem tudtak annyit fizetni, amennyit ér.

2. Los Angeles Lakers: 80 millió dollárt ér a kezdő ötös, bajnokok akarnak lenni, mondtuk már.

1. Miami Heat: a liga legjobb és legatletikusabb játékosa az övék, plusz Wade, Bosh, Allen, Lewis és még sok értékes kiegészítő.

A tavalyi bajnoki döntőt elbukó Oklahoma City Thunder az utolsó pillanatban gyengült meg, amikor elcserélték a túl sokba kerülő, ám az előző szezonban a liga hatodik legjobb játékosának választott James Hardent, akit szakálláról mindenki ismerhet. Harden Houstonba igazolt Jeremy Lin mellé. Az előző szezon tündérmeséje Jeremy Liné volt, aki a borzalmas gyenge New York Knickset pörgette fel játékával. Amíg rá egy egész franchise-t bíztak, addig New Yorkban minden eddiginél izgalmasabb és pörgősebb élet indult be.

A New York Knicks például például megnyitotta az öregek otthonát: a lassan 40 éves Jason Kidd, a 39 éves Marcus Camby és Kurt Thomas, a 38 éves Rasheed Wallace szerződtetésével különös csapatépítésbe kezdtek, mi még nem is értjük teljesen, de az eredmények eddig őket igazolják: könnyedén győztek eddig. Mindeközben az örökké lesajnált New Jersey Netsből egy nagyon menő és színvonalas csapatot csinált Jay-Z és Mihail Prokhorov orosz milliárdos Brooklyn Nets néven (gyönyörű arénát építettek és pályát). Dwight Howard állítólag mindvégig ide akart szerződni, a Nets vezetése is ezt szerette volna, de nem jött össze az üzlet. New York vs. Brooklyn? Jelen pillanatban nem tudni, de az orosz milliárdos megfogadta, ha nem nyernek pár éven belül bajnokságot, akkor inkább megházasodik, pedig egyáltalán nincs kedve hozzá.

Végezetül még egy ún. emberi történet, ami biztosan hatással lesz a ligára: David Stern, az NBA mindenható ura bejelentette, hogy 2014. február 1-jén visszavonul. 1984-ben vette át a liga irányítását, ez alatt a világ egyik legjobb sport és gazdasági szervezetévé alakította át.

Ha megőrülsz a kosárlabdáért, akkor kövesd az Index kosár-ügyi szakblogját, a Kosár.blog.hu-t