Michael Jordan újra az NBA-ben?

2013.02.14. 18:44

Minden idők egyik legnagyobb NBA-játékosa, Michael Jordan február 17-én ötven éves lesz, és állítólag arra készül, hogy újra hivatalos meccsen játsszon. Ha pályára lépne, a liga legidősebb aktív kosara lehet. 2009-ben megígérte, hogy még egyszer visszatér.

Jordan már háromszor is visszavonult, első csúcskorszaka 1993-ig tartott, egy kétéves pihenő és egy gyatra baseballos kitérő után 1995-ben tért vissza a Chicago Bullsba, és újra három bajnoki címet begyűjtött. Az 1998-as lockout és a Chicago szétesése miatt újra abbahagyta a kosarazást, ekkor azt mondta: „99 százalék, hogy végleg visszavonultam, habár még mindig ott van az az egy százalék."

Bár egyre többet golfozott, a kosárlabdától nem szakadt el, a Washington Wizard igazgatója lett. A csapatnak a 2001-es idényben nagyon nem ment, így a 38 éves Jordan beszállt segíteni, és még két idényt lehúzott. Az első olyan NBA-játékos lett, aki 40 éves kora fölött 40 pontot dobott.

A sportvezetőként és tulajdonosként katasztrofális Jordan a hétvégén újabb csúcsot dönthet, ha az általa irányított Charlotte Bobcats-be beáll a Los Angeles Lakers elleni pénteki meccsen. Az eddigi legidősebb NBA-játékos Nat Hicky volt, aki 45 évesen még aktív volt, igaz, ő még az 1948-as bajnokságban kosarazott. A modern korban is játszott pár veterán, a 2007-ben visszavonuló Kevin Willis 44 éves volt, Robert Parish pedig 43 volt 1997-ben.

Jordan még ma is formában van, decemberben egy videó is megjelent róla, ahogy egy edzésbe beszállva oktatja a Bobcats-játékosokat. Hogy mennyire gondolja komolyan a visszatérést, nem tudni, de amikor a Hírességek Csarnokába iktatták 2009-ben, arról is beszélt, hogy ötvenévesen játszani fog. Néhányan kinevették, pedig ő egyáltalán nem viccelt.

A lakerses Antawn Jamison simán el tudja képzelni, hogy Jordan beáll a Bobcatsbe, szerinte 15-20 percet is kaphat, és 10-11 pont is összejöhet neki.