A Féreg észak-koreai diplomata lesz

2013.02.26. 12:48

A korábbi NBA-kosaras, a Féreg becenevű Dennis Rodman az Egyesült Államok nem hivatalos nagyköveteként utazik Észak-Koreába, hogy a maga módján, sportdiplomáciai lépésekkel csökkentse a két ország közötti feszültséget.

A széttetovált Rodman három Harlem Globetrotters-kosarassal az oldalán mini edzőtáborokat szervez majd észak-koreai gyerekeknek, de alkalmi meccseken, az utcán is együtt játszana a helyiekkel, és ki akar állni a legjobb észak-koreai sportolók válogatottjával is. Reméli, erre a meccsre a kedves vezető, Kim Dzsongun is ellátogat majd.

Erre van is esély, mert állítólag a 2011-ben hatalomra kerülő Kim Dzsongun NBA-rajongó, állítólag gyerekként sokat kosarazott, és ahogy apja, Kim Dzsongil, ő is Chicago Bulls és Michael Jordan-fanatikus lett. 2000-ban Madeleine Albright külügyminiszter ezért is vitt ajándékba egy Jordan által szignózott kosárlabdát nekik.

Bár egyértelműen Jordan a legnépszerűbb, azért sokan ismerik egykori csapattársa, Rodman nevét is. Van, aki azért még rá tud csodálkozni, amikor megmutatták a piercingekkel és tetoválásokkal borított játékos fotóját, az észak-koreaiak csak azt tudták mondani: Úgy néz ki, mint egy szörnyeteg.

Az USA nem először nyúl a sporthoz, ha külügyről van szó. Az 1970-es években a Kínával való fagyos viszonyt pingpongdiplomáciával próbálták feloldani. 1971-ben kilenc amerikai játékos vett részt bemutató mérkőzéseken a legjobb kínaiakkal, akik később az USA-ba is elutaztak. Ezután egy évvel pedig Richard Nixon elnök is ellátogatott Kínába, amellyel az Egyesült Államok 1949-ben megszakította a diplomáciai kapcsolatokat.