Kiesett a Szolnok az Eurochallenge Kupából

2013.02.26. 21:20

A tavaly négyes döntőt vívott Szolnok hazai pályán kikapott a francia Paris Levallois-tól kedden a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa nyolcaddöntős szakaszának hatodik, utolsó fordulójában, ezzel búcsúzott a sorozattól.

A tavaly négyes döntőbe jutott szolnokiak három győzelemmel és két vereséggel a tarsolyukban fogadták a Levallois-t, amely ugyanolyan mérleggel várta a zárófordulót. Mivel a szintén francia Gravelines már biztosan továbbjutott, a képlet egyszerű volt: amelyik csapat nyer a Tiszaligetben, az lesz a másik negyeddöntős. A párizsi mérkőzést januárban a házigazdák nyerték 22 ponttal (93-71) úgy, hogy a félidőben még a magyar együttes vezetett 10 ponttal.

Németh István és az amerikai James Florence triplái adták meg az alaphangot a zsúfolásig telt csarnokban, de a szenegáli, venezuelai, amerikai és kongói légiósokkal felálló franciák nem hagyták magukat. Négy pontnál jobban egyik csapat sem tudott eltávolodni a másiktól. A második negyedben Szabó Miklós szerzett fontos kosarakat, a többiek haloványabban játszottak, ráadásul a 16. percben a lett Ernests Kalve fájó térddel lebicegett a pályáról. Fej fej mellett haladt a két gárda, a szívós védőmunka mellett mindkét oldalon sok rontott dobás jellemezte a játékot, Németh dudaszós hármasával a nagyszünetben 38-34 volt az állás.

Az idén az NB I helyett az Adria Ligában szereplő magyar bajnok és kupagyőztes térfélcsere után három percig nem talált a gyűrűbe, ezalatt a vendégek egy 8-0-ás rohamot mutattak be, majd 47-40-re is megléptek. Antoine Diot két triplája sem szegte kedvét a Tisza-partiaknak, a felépült Kalve vette vállaira a csapatot, az utolsó negyed 52-57-ről indult. A szolnoki csapat két pontra is felzárkózott (60-62), aztán "mínusz" hétnél ismét futhatott az eredmény után. A 35. percben kiegyenlítettek Nenad Asceric tanítványai (69-69), ám a túloldalon Sean May, a mezőny legjobbja bedobta 26. pontját, a hajrá pedig az ellenfélnek sikerült jobban.

Nyolcaddöntős szakasz, 6. forduló, J csoport: Szolnoki Olaj-Paris Levallois (francia) 74-80 (18-17, 20-17, 14-23, 22-23)

A magyar csapat legjobb dobói: Báder 13, Szabó 12, Kalve 11, Florence 10

Holon (izraeli)-Gravelines (francia) 79-85

A csoport végeredménye: 1. Gravelines 11 pont, 2. Levallois 10, 3. SZOLNOK 9, 4. Holon 6

A négyesből az első két helyezett jutott tovább az egyik fél második győzelméig tartó negyeddöntőbe, melynek játéknapjai március 12., 14. és szükség esetén 19.