Két évig alázta játékosait, míg kirúgták

2013.04.03. 15:31

Az amerikai Rutgerst University kosárcsapatának edzője évek óta gyalázta és bántalmazta játékosait az edzéseken, derült ki az ESPN által kedden közölt összeállításból.

A negyvennégy éves Mike Rice-t eddig is heves edzőként ismerték, aki a meccseken végig őrjöng a pálya szélén. Decemberben az egyetem három hétre felfüggesztette az állásából, és ötvenezer dollárra megbüntette, mert durván beszélt a csapattal. Akkor még nem lehetett tudni, hogyan is bánt a kosarasokkal.

A sportcsatorna által lehozott felvételen látható, elég volt egy rossz helyezkedés az edzésen, Rice máris dühöngött, dobálózott a labdával, lökdöste a hibázó játékosát. Rendszeresen köcsögözte, anyázta is őket, volt, akit meg is rúgott. Az eredeti felvétel közel harmincperces, 2010 és 2012 között felvett anyagokból vágták össze.

Az edző viselkedése volt az oka állítólag annak, hogy az elmúlt két évben három játékos is azt kérte, hogy elhagyhassa a csapatot. Az egyikük, Gilvydas Biruta az ESPN-nek elmondta, Rice igazán változatosan tudta lealázni játékosait, a legtöbbször inkább személyeskedésnek szánta a megjegyzéseket, nem a teljesítményéküket kritizálta. Őt például litván származása miatt gyalázta.

Több sportolót is megviselt, ahogy az edzőjük bánt vele, egy idő után néhányan nem is akartak a foglalkozásokra menni. Az ESPN szerint Rice-t a segédedzői is igyekeztek győzködni, hogy ne bánjon ilyen keményen a csapattal, de nem hallgatott rájuk.

Az egyetem sportigazgatója, Tim Pernetti kedden még azt mondta, Rice megtarthatja az állását, de vizsgálatot indítottak az ügyben. A vizsgálat hamar lezárult, szerda délután jelentették be, hogy az edzőt kirúgták.