Kobe Bryant után is van élet az NBA-ben

2013.04.20. 11:48

A szombat este rajtol NBA-rájátszás tizenhat csapattal, az egyik legnagyobb kérdés, hogy ki állítja majd meg a címvédő Miami Heatet. A párharcok négy győztes meccsig tartanak, a júniusi nagydöntőben a két konferencia győztese találkozik majd.

LeBron uralkodott, Kobe megsérült

A Miami Heat nemcsak azért kezdi legesélyesebbként a playoffot, mert címvédő. Elképesztő formában játszottak idén, 82 meccsből 66-ot megnyertek, ráadásul úgy, hogy idény közben volt egy 27 mérkőzésből álló veretlenségi szériájuk is, az alapszakaszt zsinórban 8 győzelemmel zárták. James az első bajnoki gyűrűje után élete formájában játszott, a komolyabb sérülések is elkerülték a Miamit.  A legnagyobb izgulnivaló csak az volt, hogy megközelítik-e a Bulls 1996-os eredményét, amikor a Chicago 72 meccset nyert, illetve  megdöntik-e a Lakers 33 meccses győzelmi szériáját. Végül egyik sem sikerült, de így is nagyon simán nyerték az alapszakaszt.

Sokáig tartotta a lépést a Miami sztárjával Kevin Durant, az Oklahoma City Thunder játékosa a szezon legértékesebb játékosa címért való harcban, de azt a tempót, ami a James diktált, ő sem bírta. Ezt leszámítva viszont nincs oka csalódásra, a Thunder lett a legjobb csapat nyugaton és minden esélyük megvan arra, hogy idén is bejussanak a döntőbe.

A San Antonio Spurs 2007-ben nyert utoljára bajnokságot, ennek ellenére folyamatosan ott van a legjobbak között, tavaly konferenciadöntőt játszott. Saját csoportját sorban harmadszor nyerte meg, és az sem jelent gondot, hogy megindult a fiatalítás, Tim Duncan, Manu Ginobili és Tony Parker mellé érkezett Thiago Splitter, Danny Green és Kawhi Leonard az utóbbi években. Gregg Popovich edző a legjobbat hozza ki a keretből.

A szezon előtt a Heat, a Thunder és a Spurs mellett az átigazolási időszakban sokat erősítő Lakerst és a Celticset várták a legjobbak közé, míg az olyan playoff-résztvevőket, mint a Golden State Warriors és a Houston Rockets inkább a mezőny második felébe jósolták a szakértők. Előbbinél Stephen Curry robbantott hatalmas formát, nagyon elkapta a fonalat az utóbbi hetekben dobott ötvennégy pontot egy meccsen, cselezett úgy, hogy az ellenfél beleszédült és 272 triplát szórt a szezonban, amellyel megdöntötte Ray Allen 269-es alapszakasz-rekordját. A Houstonnál az Oklahoma Citytől a szezon előtti cserében érkezett James Harden vette vállára a csapatot, és vitte be azt a rájátszásba.

A Lakers hiába tett öregedő szupersztárokat a pályára – Kobe Bryant és Pau Gasol mellett idén már Steve Nash és Dwight Howard is náluk játszott –, valahogy nem ért össze a keret és inkább csak végigszenvedték a szezont. Howardnak volt talán a legnagyobb gondja a beilleszkedéssel, Bryant pedig egymaga kevés volt, hogy mindenkire figyeljen.

A szezon elején edzőt cseréltek, az eredmények így sem jöttek, a bajnokságnak volt olyan pontja, amikor tizenhét győzelemmel és huszonöt vereséggel álltak, ráadásul a sztárjaik is összebalhéztak egymással.

Aztán az alapszakasz felénél beindultak, Kobe megígérte, hogy a rájátszásba vezeti a csapatot, és egy fordulóval a vége előtt felhozták magukat 44-37-re, viszont elvesztették a bombaformában játszó Kobe Bryantet. Kobe Achilles-ina azután szakadt el a Golden State Warriors elleni meccsen, hogy néhány nappal korábban szezonja egyik legjobbját játszotta, negyvenhét pontot dobott a Portland Trail Blazersnek, az ellenfél szurkolói is őt éltették.

A sérülése súlyos volt, legalább fél évet kell kihagynia, ha szerencséje van, akkor az ősszel már játszhat, viszont a Lakersnek most nélküle produkálnia valamit a konferencia 2. legjobbja, a San Antonio Spurs ellen. A Lakers továbbjutása az utolsó meccsig kérdéses volt, ha kikaptak volna és a Utah nyer, akkor vége a szezonjuknak. Végül a Utahot megverte a Memphis, a Los Angeles-iek nyertek a Houston Rockets otthonában, így feljöttek a hetedik helyre és megúszták a tavaly döntős OKC-t, amelyben Kevin Durant és Russell Westbrook is kimagaslóan játszott az alapszakaszban, Ibaka pedig az alapszakasz legjobb blokkolója volt.

A tavaly döntős OKC hatvan győzelme mellett huszonegyszer kapott ki, voltak rekordjaik, például a Lakers ellen március elején az egész meccsen csak kétszer adták el a labdát, ennyire pontos csak a Cleveland és a Bucks volt eddig. A főcsoportgyőzelmet az alapszakasz hajrájában húzták be, és előzték meg a San Antonio Spurst, a Rockets ellen valószínűleg simán mennek majd tovább.

A szezon 10 legszebb zsákolása

Voltak az alapszakaszban Bryantnél is nagyobb hiányzók. A Boston szezon közben vesztette el irányítóját, Rajon Rondót, a Bullsnál pedig Derrick Rose egyetlen percet sem játszott még a szezonban, pedig a csapat orvosai szerint már több mint egy hónapja pályára léphetne. A Celticsnél Rondo szalagszakadása mellett egyéb sérülések és a meglehetősen öregedő keret is hozzájárult ahhoz, hogy harcolniuk kellett egyáltalán azért is, hogy bekerüljenek a playoffba. Kevin Love kiesése a Minnesota számára egyet jelentett a véggel, miután másodszor is eltört a karja, a Timberwolves mélyrepülésbe kezdett az amúgy is közepes eredmények után.

A New York Knicksnél Carmelo Anthony megszabadult az edző Mike D'Antonitól és Jeremy Lin-őrület is elhagyta a várost, így Melo végre kibontakozhatott. Ő lett a legeredményesebb pontszerző a szezonban 28,7 pontos meccsenkénti átlaggal.

A program nyugaton

(1) Oklahoma City Thunder – (8) Houston Rockets

James Harden egy évvel ezelőtt még az OKC-ban kezdett a rájátszásban, most éppen ellenük vezetheti a Houstont. Mindkét csapat nagyszerű támadásban (csak a Denver dobott több pontot náluk), védekezésben azonban a Thunder erősebb, majdnem 6 ponttal kevesebbet kaptak meccsenként, ráadásul messze ők blokkoltak legjobban a szezonban (7,6-es átlag).  A Houston erőssége a gyors játék, de Kevin Durant és Russel Westbrook kiváló védők, és felkészülten várják a Rockets támadóit, akik majd hárompontosokkal építkezhetnek. Az alapszakaszban játszott négy meccsükből hármat a Thunder nyert, így meglepetés lenne, ha a Houston megszorítaná az Oklahoma Cityt.

(2) San Antonio Spurs – (7) Los Angeles Lakers

Bryant a nagy hajrá ellenére is nagyon fog hiányozni a csapatból, ráadásul Steve Nash sem százszázalékos egy combsérülés miatt. A Spurs hiába öregszik, még mindig övék az egyik leggyorsabb támadójáték, idén lehet, kicsit lassítanak, hogy fel tudják venni a versenyt a Lakers magas embereivel. A San Antonio 35-5-ös mérleggel zárt otthon, ám nem szabad elfeledni, hogy Tony Parker nincs formában, Manu Ginobili pedig sérüléssel bajlódik, nélküle pedig nem ugyanaz a Spurs. Amikor kihagyott 9 meccset, mindössze hármat nyert a San Antionio. Gregg Popovich azonban nem véletlenül az egyik legjobb edző az NBA-ben, még az említett problémák ellenére is az általa vezényelt San Antonio esélyesebb a továbbjutásra.

(3) Denver Nuggets – (6) Golden State Warriors

A Nuggets-Warriorson Ty Lawsonnak a Nuggets igazi vezérévé kell válnia, és részben pótolni a térdsérülés miatt hiányzó Danilo Gallinarit, ám a Denver szempontjából mindenképpen jó jel, hogy Lawson a nagyon fontos mérkőzéseken nyújtja a legjobb teljesítményt. A Warriors főleg Stephen Curry kirobbanó formájának köszönheti a jó szereplést, de túlzott mértékben a triplákra épül a támadójátékuk, a Nuggets viszont jóval erősebb a büntető területről, ezekre a pontokra pedig könnyebb alapozni a sorozatban. A Warriors oldalán a playoffrutin hiánya lehet gond, ugyanis a kezdő ötösből Curry, David Lee, Kley Thompson és Harrison Barnes is az első rájátszásmérkőzésére készül.

(4) Los Angeles Clippers – (5) Memphis Grizzlies

Kiegyensúlyozott párosnak tűnhet a Clippers-Grizzlies, hiszen mindkét csapat 56-26-os mérleggel zárta az alapszakaszt. A Los Angeles nagyot hajrázott, és zsinórban hét győzelemmel megszerezte a negyedik hely mellett a plusz egy hazai mérkőzés jogát. Chris Paul egyértelműen a liga egyik legjobb irányítója, ő hozni fogja, amit várnak tőle, a zsákolásairól híres Blake Griffintől viszont sokkal inkább okos, mint látványos játék kell majd. A Memphis támadójátéka a második leggyengébb a rájátszásba jutott csapatok közül, komoly segítség kell majd a ligaelső védelmüktől, hogy tartani tudják a lépést. Tavaly is összefutottak a rájátszás első fordulójában, akkor hét mérkőzés után ment tovább a Los Angeles, van tehát miért visszavágnia a Grizzliesnek.

És keleten

(1) Miami Heat – (8) Milwaukee Bucks

A Heat 27 meccses győzelmi szériája közben járt a Bucks otthonában és simán, 107-94-re nyert, James, Wade, Bosh 76 pontjának is köszönhetően. A Milwaukee irányítója, Brandon Jennings jó játékában bízhat, akinek általában jól is megy a Heat ellen, de óriási erőfeszítés kellene a Buckstól, hogy győztesen kerüljenek ki a szériából. A Miaminál Bosh mellett Chris Andersen egyre többet van pályán centerpozícióban, vele a Heat 39-2-es mérleget mutatott. A Miami zsinórban 8 meccset nyerve kezd a rájátszásnak, kérdés, hogy mennyire veszik komolyan az első fordulót.

(2) New York Knicks – (7) Boston Celtics

A Boston csapatában Paul Pierce és Kevin Garnett is pihen bokasérülés miatt, de ha egészségesek, bármire képes lehet velük a Celtics, még Rondo nélkül is. Carmelo Anthony számára viszont most jött el a bizonyítás ideje. A 2000 után ismét rájátszásba jutott Knicks vezéreként meg kell mutatnia, hogy nem csak pontokat tud dobni, hanem a játék egyéb szakaszaiban is jól tud játszani, és képes túljutni a playoff első fordulóján csapatával. Tyson Chandler és Kenyon Martin is készen áll a párharcra, ahogy az NBA idei szezonjának egyik legjobb cserejátékosa, J.R. Smith is. Amar'e Stoudemire viszont lehet, hogy a teljes első kört kihagyja a térdsérülése miatt, igaz, idén csak 29 meccsen játszott, nélküle is jól ment a Knicksnek. A Celtics számára óriási plusz motivációt jelenthet, hogy mindent kiadjanak magukból a hétfői terrortámadás után. Megsokszorozott erővel buzdítják majd őket a szurkolóik.

(3) Indiana Pacers – (6) Atlanta Hawks

A Pacers számára nem is alakulhatott volna jobban a playoff párosítása, a Hawks játéka ugyanis sokkal jobban fekszik nekik, mint a Bullsé. Viszonylag lassan támadnak, remekül védekeznek, és jól gyűjtik be a lepattanókat, míg a Hawks az egyik legrosszabb az utóbbiban a ligában. Az Indianában Paul George nagyon sokat fejlődött tavalyhoz képest, ő és David West támadásban és védekezésben nagyon jók, de mellettük Roy Hibbert is azon lesz, hogy megnehezítse Josh Smith és Al Horford dolgát, kettejükön kívül pedig nincs igazán olyan ember, akire számíthatna az Atlanta.


(4) Brooklyn Nets – (5) Chicago Bulls

Egyelőre még kérdéses, hogy a bullsos Derrick Rose vállalja-e a játékot, és ha igen, mikor. Az esély megvan, hogy már a Nets ellen pályára lép, ami hatalmas plusz lenne a Bullsnak, de nélküle is tudnak mire építeni. A center Joakim Noah jelentheti a kulcsot a Bulls számára, ha ugyanis játszik, Carlos Boozernek és Luol Dengnek is sokkal jobban megy, erre pedig nagy szükségük lesz, mert Jimmy Butler és Kirk Hinrich igencsak takarékoskodnak a pontokkal. A Netsnél Deron Williams próbálta a maximumot kihozni a többiekből, Joe Johnson azonban eddig rendre visszaesett a rájátszásban. Williams játéka mellett Reggie Evansben és Brook Lopezben (ő a legtöbb pontot szerző center a ligában) bízhat a Brooklyn. Ők  kihasználhatják, hogy Taj Gibson és Noah is sérüléssel bajlódik, és ez a nem túl acélos védekezésben is sokat jelenthet nekik.

Az NBA rájátszásának első mérkőzése magyar idő szerint szombat este 9-kor kezdődik, a New York Knicks fogadja a Boston Celticset.

NBA-rájátszás, főcsoport-negyeddöntők

Kelet:
Miami Heat (1. kiemelt)–Milwaukee Bucks (8.)
New York Knicks (2.)–Boston Celtics (7.)
Indiana Pacers (3.)–Atlanta Hawks (6.)
Brooklyn Nets (4.)–Chicago Bulls (5.)


Nyugat:
Oklahoma City Thunder (1.)–Houston Rockets (8.)
San Antonio Spurs (2.)–Los Angeles Lakers (7.)
Denver Nuggets (3.)–Golden State Warriors (6.)
Los Angeles Clippers (4.)-Memphis Grizzlies (5.)

A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.